Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 mei 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wereldreiziger met passie voor Sportclub

Geplaatst op: 13 april 2016

Raymond van Dijk verblijft vier tot vijf maanden per jaar in het buitenland. Dat doet hij voor zijn bedrijf ITC. Een bedrijf waarmee het goed gaat. “Middenin de crisis besloten wij om ons volledig toe te leggen op exclusieve handgeweven tapijten. En van die stap hebben we geen seconde spijt gehad”, aldus de Genemuider ondernemer, die vrijdag te gast was in Umme de Toafel van SCEG en Genemuiden Actueel.

Van Dijk is bekend als pr-man en sponsporverantwoordelijke bij Sportclub Genemuiden, maar in het dagelijks leven zit hij ‘in het tapijt’. Sinds acht jaar doet hij dat voor ITC. “De roots van ons bedrijf voeren een jaar of vijftig terug. Het is opgericht door Indiërs die vroeger kokos leverden aan de tapijtindustrie van Genemuiden. Ze vroegen mij of ik voor ze wilde gaan werken. Daar heb ik over nagedacht en uiteindelijk mijn baan bij Hamat opgezegd. Sindsdien reis ik de hele wereld over. Regelmatig kijk ik bij onze leveranciers in India, Turkije en China, maar ook in andere landen kom ik veel. Belangrijk is dat wij de regie voeren. ITC bepaalt de kleur en de structuur van de producten.”

Dat doet het met een kleine organisatie. In Genemuiden werken zes mensen voor het bedrijf, maar in de buitenlandse productie zitten honderden mensen. “Wij maken handgeweven producten waaraan geen repeterend gevoel zit. Elk tapijt is anders. Vandaar dat veel mensen eraan werken. Wij letten daarbij goed op de omstandigheden. Van kinderarbeid is geen sprake. Omdat wij de best denkbare kwaliteiten leveren, moeten we sowieso voldoen aan veel eisen. Opdrachtgevers verlangen dat wij voldoen aan certificaten. De controle is zeer goed. Dat we kiezen voor productie in de lagelonenlanden heeft uiteraard economische motieven. In Genemuiden worden dit soort tapijten alleen nog in het Tapijtmuseum gemaakt.”

ITC ontsprong de dans in de crisis in de tapijtindustrie. Vermoedelijk vanwege de keuze voor topkwaliteit. “Wij maakten bewust de keuze om voor exclusieve producten te gaan. Van een FIAT gingen we naar een dikke BMW, zo moet je het zien. Mensen die onze tapijten kopen, hebben meestal niet te lijden onder een crisis. De keuze heeft daarom altijd goed uitgepakt. En ik vind het mooi dat je daardoor ook iets kunt betekenen in de maatschappij. Bijvoorbeeld door sponsoring.”

Van Dijk maakt in alle windstreken van de wereld het nodige mee. Een Nederlandse zakenman moet altijd opletten, glimlacht hij. “In Maleisië ontmoette ik een Duitse zakenman die ik veel tegenkom. Hij wees naar een barbecue die op straat bezig was. Met dat soort evenementen moet je oppassen, maar die Duitser besloot zich toch vol op de barbecue te storten. De volgende dag was ie me toch ziek….onze reine magen zijn niet zo bestand tegen dat soort eten.”

Naast zijn werk steekt Van Dijk veel tijd in Sportclub Genemuiden. “Cor Heutink en Geert Kolk schoten me ooit aan de bar in de kantine aan. Daar gaat ondertussen veel tijd in zitten, maar ik vind het mooi om iets terug te doen voor een club die mensen al 85 jaar veel plezier bezorgt. Zelf heb ik er ook tot mijn 29e gevoetbald. Sportclub Genemuiden is echt een passie.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500