Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Fietsen tussen de weidevogels

Geplaatst op: 14 april 2016

“Wat een plaatje…”, zegt Bea Claessens donderdagochtend een paar keer tijdens een fietstocht door De Wieden. Een speciale route leidt dertig kilometer langs buitelende kieviten en jubelende wulpen. “Het mooiste weidevogelgebied van Overijssel, sommige mensen zeggen zelfs van Nederland”, karakteriseert de beheerder van Natuurmonumenten de route.

“De hemelgeit…”, zegt Claessens, terwijl ze een vinger in de lucht steekt ten teken dat het even stil moet zijn. “Zo noemen ze de watersnip, vanwege het mekkerende geluid dat hij met zijn staartveren maakt. Prachtig. Net als het geluid van een kievit. Als ik dat hoor, krijg ik het echte voorjaarsgevoel”, aldus de beheerder, ergens onderweg tussen Sint Jansklooster, Dwarsgracht, Giethoorn en Wanneperveen.

De bij het Bezoekerscentrum verkrijgbare route (1 euro) leidt langs enkele van de mooiste plekken in De Wieden. Zeker voor liefhebbers van vogels. “Het Leeuwterveld is een goed weidevogelgebied, bij de Auken heb je vanaf de uitkijktoren zicht op de lepelaars en purperreigers, maar hét echte mekka voor liefhebbers van weidevogels is het gebied bij de Bramen achter Giethoorn”, analyseert Claessens.

Daar klinken de vogelgeluiden luider dan elders. De kieviten buitelen daadwerkelijk, de wulpen jubelen en de grutto is aan het ‘utto’en’. “Hier word ik heel blij van”, glundert de beheerder. “Dit is het resultaat van een goede samenwerking. Agrariërs met een grote bevlogenheid voor weidevogels leveren hier een grote bijdrage. Ze maaien bijvoorbeeld pas als de jonge vogels zijn uitgevlogen en dat is soms pas half juli. Verder houden we dit gebied open, zodat het minder aantrekkelijk is voor predatoren. Ook zetten we in het voorjaar het water op zodat er mooie plasdras plekken zijn. Alles klopt hier.”

Uit tellingen blijkt dat de werkwijze hier werkt. Het gebied achter Giethoorn behoort tot de beste gebieden voor weidevogels in Overijssel. “En dan nog niet eens zo zeer omdat je hier enorme aantallen aantreft, maar de variatie in soorten is heel groot. Dat maakt dit gebied zo bijzonder. Hier zijn we heel zuinig en trots op.”

Via het nieuwe fietspad bij het Roekebosch gaat de tocht via Wanneperveen terug naar Sint Jansklooster. Het pad slingert prachtig tussen agrarische weilanden en gebieden van Natuurmonumenten door. “Wat een plaatje…”, zegt Claessens nog een keer. “Als beheerder heb je veel vergaderingen en zit je op kantoor. Dit zijn de momenten dat je ziet waarvoor je het doet. En dan is het voorjaar wat mij betreft ook het mooiste seizoen om te fietsen en te wandelen. De weidsheid van het landschap is prachtig.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500