Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Izak Herschel is overleden

Geplaatst op: 21 april 2016

In Australië is maandagmorgen 17 april op 94-jarige leeftijd Izak Herschel overleden aan de gevolgen van een hartaanval, die hem vorige week trof.
Herschel, die na zijn emigratie als Jack Herschel door het leven ging, was de zoon van Levie Herschel die in 1883 in Genemuiden werd geboren. Van 1879 tot 1917 runde de familie Herschel een koosjere slagerij in Genemuiden. Izak was een van de weinige leden van de omvangrijke joodse familie Herschel die de verschrikkingen van de holocaust overleefde.

Tweeënhalf jaar zat hij als onderduiker veelal op de zolder van een stenen schuurtje achter de rooms-katholieke pastorie van Eibergen, terwijl in de pastorie zelf een Duits militair postkantoor gevestigd was. Herschels ouders en drie broers werden afgevoerd en kwamen in de periode 1942-1945 om in de nazikampen Auschwitz, Buchenwald en Sobibor. Dat gold ook voor het merendeel van zijn ooms, tantes en neven en nichten.

Vorig jaar werd in Genemuiden, in de vorm van een expositie in het Historisch Centrum Genemuiden en een goed bezochte lezing in de Meente, aandacht besteed aan de droeve lotgevallen van de familie Herschel. Izak/Jack Herschel, waarvan een dochter bij die gelegenheid Genemuiden bezocht, leverde toen nog actief informatie aan over zijn oorlogsherinneringen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500