Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Leerlingen Zwartewaterland bezoeken opgraving Hasselt

Geplaatst op: 23 april 2016

De archeologische opgraving van de Veerpoort in Hasselt kon afgelopen week rekenen op grote belangstelling van schoolkinderen uit Zwartewaterland. Ze maakten gebruik van het educatieve programma dat hen werd aangeboden door de gemeente Zwartewaterland, in samenwerking met de Archeologische Dienst Zwolle, het Toeristisch Informatie Punt en Hanzestad Hasselt Marketing.

Op initiatief van de gemeente werden de scholen in de gelegenheid stellen om een bezoek te brengen aan de opgraving. Het educatieve programma was voor de schoolkinderen een mooie aanvulling op de geschiedenisles. Ruim 200 leerlingen maakten gebruik van de unieke kans om de fundamenten van de oude verdedigingswerken zelf te bekijken.

Op locatie kregen de leerlingen uitleg van de gemeentelijke archeoloog Michael Klomp over de opgegraven muurresten. Zoals veel steden in de Middeleeuwen was de stad Hasselt ooit volledig omsloten door een verdedigingsmuur. Deze moest de burgers van de stad beschermen tegen vijandige aanvallen. De archeoloog wees de leerlingen er bijvoorbeeld op hoe je aan het soort baksteen de bouwsporen kon dateren. De schoolkinderen waren bijzonder geïnteresseerd en stelden volop vragen aan de archeoloog.

Daarna brachten de leerlingen een bezoek aan het Oude Stadhuis, waar een medewerker van het Toeristisch Informatie Punt vertelde over de bijzondere verzameling antieke wapens. Deze werden in het verleden gebruikt bij de verdediging van de stad. Vooral de collectie oude vuurwapens en de altijd indrukwekkende strijdknotsen met vervaarlijke ijzeren punten, spraken tot de verbeelding van de jeugdige bezoekers.

In de Werkplaats aan de Kaai werden de leerlingen getrakteerd op een glaasje ranja. Een vrijwilliger van Hanzestad Hasselt Marketing gaf met een beeldpresentatie een indruk van de oude stadspoorten en bastions van Hasselt. De kinderen leerden onder meer dat vroeger drie grote en drie kleine poorten toegang gaven tot de stad. Ter afsluiting van het programma werd tenslotte een bezoek gebracht aan het Water- of Vispoortje, dat als enige van de zes poorten is overgebleven.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500