Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
7 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vijf Gebroeders gaat voor de eerste plek

Geplaatst op: 29 april 2016

De Vijf Gebroeders ligt klaar in Blokzijl. Foto: Pieter Polman. Tekst: Enrico Kolk

De Vijf Gebroeders werd vorig jaar vierde (in de zware klasse) bij de Mattenschippersrace. “We gaan nu voor een beter resultaat, de eerste plek dus”, zegt schipper Gerrit Jan Bosman. Morgen is het opnieuw zover en doet het vroegere turfschip voor de derde keer mee met de Mattenschippersrace.

“We hebben dit jaar zestien mensen aan boord”, vertelt Bosman. “Tien mensen zijn van de jaag- en boomploeg en de overige zes zijn zeiltechnisch. De eerste ploeg heeft morgen aan het eind van de dag last van de ribben en schouders. Voor de zeilploeg is het fysiek minder zwaar, maar die moeten weer letten op andere dingen, tegemoetkomend scheepvaartverkeer en dergelijke.”

Zwaar of niet, pret is er wel. “Het is altijd erg gezellig en daarbij lever je nog een sportieve prestatie ook. Aan het eind van de middag hebben we allemaal plezier”, beweert de schipper. “Dit is echt iets waar je elk jaar weer naar uitkijkt.”

Het evenement vindt nu al voor de twintigste keer plaats. De deelnemers moeten zeilend het ‘rondje Zwartsluis’ afleggen. Die begint in Blokzijl, vanwaar de race over het Giethoornse Meer, Jonen en de Beulaker Wijde via de Blauwe Hand en Beukers naar Zwartsluis voert. Daar moeten de deelnemers een speciale opdracht uitvoeren, die altijd iets te maken met de oorsprong van deze race: ze moeten matten maken. Pas daarna mogen de deelnemers aan de terugtocht naar Blokzijl beginnen. Het parcours brengt hen via het Zwarte Water (dus ook langs Genemuiden), Kadoelen en Vollenhove terug in het voormalige Zuiderzeestadje Blokzijl.

Het kan zijn dat de race in omgekeerde volgorde plaatsvindt, in verband met de wind. Bosman verwacht echter dat het niet zover komt. “We hopen ook op een mooi windje. Er wordt windkracht drie voorspeld, geef ons maar vier. Dan kunnen we weer net iets meer, maar met drie lukt het ook wel.”

De race viel vorig jaar behoorlijk in het water. Het was bar weer en regende de hele dag. “Niemand zit daarop te wachten natuurlijk, dus we hopen dat dat dit jaar niet zo is. Maar ja, als het zo is dan is het gewoon niet anders.”

Vanmiddag (vrijdag) vertrok het voormalige turfschip naar Blokzijl. Daar vindt vanavond de loting plaats voor de start. Volgens Bosman zijn er dit jaar 22 deelnemers. “En dan heb je de zware en de lichte klasse. Wij vallen onder de zware, die vertrekt een uur eerder.” Dat betekent starten om 7:30 uur.

Genemuiden Actueel is daarbij aanwezig. Sijmon Last vaart mee op volgboot de Maas en houdt voor Genemuiden Actueel een liveblog bij. De prestaties van het team van de Vijf Gebroeders zijn daarop de hele dag te volgen. Zodra het liveblog start, is dat te bereiken via genemuidenactueel.nl/live.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500