Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vogelen (column Gerrit van Houwelingen)

Geplaatst op: 30 april 2016

Op het dijkje rond de Greente wurmen de rozetten van ontelbare paardenbloemen zich omhoog. Zijn hond heeft maagpijn en vreet aan het jonge blad waarin veel vitamines zitten. Hij levert hem weer thuis af en trekt naar de jaarvergadering van de vakbond in Putten. Hij heeft zich een uur vergist en maakt een ommetje. In een nabijgelegen loofbosje tovert de voorjaarszon een tapijt van speenkruid tevoorschijn. De tjiftjaf laat horen dat de winter is vergangen. Op een bankje doezelt hij een kwartiertje weg. Dan betreedt hij de Aker waar na de lunch de agenda in rap tempo wordt afgewerkt.

Langs de vijver die in zijn voortuin ligt doen rood-gele putters zich te goed aan de zaadjes van het klein hoefblad. Een gezinnetje koters scharrelt wat rond. Een aalscholver laat zijn verenpak drogen op de leuning van de brug. Op het veerhoofd stuiven de berken. De ‘Luctor’ vaart met zevenhonderd ton grondstof naar de Fuite. ‘Dordrecht’ staat er op de achtersteven, Het is zijn geboortestad. Gemeentewerken heeft de prullenbakken  bij ’t veer weer geleegd. De eerste fietsers op de Zuiderzeeroute genieten van de zon. Zelf rijdt hij een rondje Barsbeek Bij de school in Kadoelen spreekt hij even zijn vrijgemaakte collega. ’t Gaat over de beflijster die al enkele dagen bij diens school rondscharrelt en over het mirakel van de 24-urige lesgebonden werkweek waardoor er op vrijdagmiddag geen school meer is. Met een sputterende inspectie, dat wel, maar die nochtans gedoogt. Op de terugweg aanschouwt hij de pure schoonheid van de onbemeste uiterwaarden langs het Vogeleiland, lila zover het oog reikt. Het telu-lu-lu van de tureluur en het wiete-wiete-wiet van de grutto begeleiden hem naar het veer.

Iedere derde donderdag van de maand staat de oudpapier-container voor school en worden er voor elke kilootje een paar centen gebeurd voor het vervoersfonds naar het Vlieland-kamp. Maar het nieuwe verpakkingenbesluit dreigt roet in de container te gaan gooien. Hij wordt ontboden op het stadhuis en Aaltje legt uit dat de producenten verantwoordelijk worden voor oud papier en karton in de afvalfase. Hij voelt de bui al hangen. Die gaan natuurlijk de inzameling zelf regelen en uitbesteden tegen de laagste kosten. Op weg naar huis fietst hij langs een klipper van de Hanzevloot, die de winter in de haven opvrolijkt. De schipper ploft juist een doos oude kranten op de wal. Duizenden spreeuwen zwiepen over de binnenhaven als rookwolken in de wind, op weg naar hun slaapplaatsen in de rietlanden.

In de vooravond pakt hij nog even de fiets en rijdt een stukje door de polder. Tegenover Jutjesriet ligt een GFT-depot waar het hagelt van de muizen. Tafeltje-dek-je voor de witte buizerds uit de toendra die hier overwinteren en eerdaags wel zullen vertrekken. Van een schoolmeester met een verrekijker moeten de paalzitters niets hebben en ze scheren zich weg. Over de Hasselterdijk fietst hij stroomafwaarts weer op huis aan. In de kolk bij het Boerendiekhuus zwemmen nonnetjes en zaagbekken. Blaffende brandganzen drommen in de uiterwaard. De zon eindigt zijn loop boven Kampen.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500