Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Beens Groep laat groot ponton te water

Geplaatst op: 9 mei 2016

Beens Groep liet afgelopen week een nieuw ponton te water gegaan. Een historische en spectaculaire gebeurtenis volgens het bedrijf. Beens Groep uit Genemuiden is actief in de constructieve waterbouw. Bij projecten in onder andere Dordrecht, Vlaardingen, Groningen en de binnenstad van Utrecht realiseren ze nieuwe kadeconstructies en afmeervoorzieningen. De projecten worden uitgevoerd vanaf het water.

Om in te springen op de vraag uit de markt om technisch zwaardere constructies te realiseren is onlangs een zwaardere funderingskraan aangeschaft. Voor deze kraan is binnen Beens Groep een speciaal ponton ontwikkeld en gebouwd door scheepswerf Talsma uit Franeker.

“We hebben zo’n ponton vaak gehuurd”, vertelt Gerben Busweiler chef werkplaats bij Beens Groep. “We weten dus hoe het in de praktijk werkt en hoe het nog beter kan. Onze kraanmachinisten, uitvoerders en constructeurs hebben erover meegedacht en dat heeft geresulteerd in een ingenieus ontwerp.” Het nieuwe ponton is 55 m x 11,40 m X 2,50 m en heeft een laadvermogen van 1150 ton. Om de capaciteit van de funderingsdraadkraan maximaal te benutten, moet het ponton beschikken over een grote stabiliteit. “Dit wordt geregeld met ballasttanks”, legt Busweiler uit. “We kunnen het ponton ca. 1 meter in het water laten zakken wat zorgt voor extra stabiliteit. Op deze manier behalen we (met gevulde tanks) een diepgang van 1,50 m. Ook de spudpalen op de vier hoeken verhogen de stabiliteit. Met dit ponton gaan de deuren openen voor nog zwaardere constructies.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500