Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Controles op het water

Geplaatst op: 11 mei 2016

Zeven samenwerkende overheden en instanties varen sinds half april weer door de Kop van Overijssel. Dagelijks zijn ze met twee patrouilleboten op het water. “Daarvan gaat een enorm preventieve werking uit. In heel Nederland is bekend dat je je rond Giethoorn aan de maximum vaarsnelheid moet houden…”, zegt Dirk Roze van Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Dat is het resultaat van van 23 succesvolle jaren. Al voor het 24e jaar op rij werken politie, Rijkswaterstaat, gemeente, waterschap, provincie, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten samen. Nog steeds tot volle tevredenheid. “De kracht schuilt in de samenwerking met de politie. Dat is in andere regio’s niet het geval”, zegt Bea Claessens van Natuurmonumenten dinsdag bij Bezoekerscentrum De Wieden. Daar ontmoeten de betrokkenen elkaar voor de jaarlijkse aftrapdag.

Op elke boot van het Waterplan zit een politieagent. De ene boot vaart de hele dag, de andere komt ’s middags het water op. Buiten de gebruikelijke controle en handhaving heeft elke betrokken partij een wensenlijstje. De natuurorganisaties pleiten bijvoorbeeld voor controles op fuiken, nadat daarin onlangs twee otters om het leven komen. Ook vinden ze controle op de vaarsnelheid belangrijk. Dat geldt in feite voor alle deelnemende partijen. “Vooral de opblaasboten voorzien van enorme motoren leveren levensgevaarlijke situaties op. Dit weekeinde haalden we een 8-jarige jongen van het water met een motor van 25 PK achter zijn boot”, vertelt coördinator Simon Hoekstra van het Waterplan.

Geen uitzondering, zegt de politieman, die de schuld meer bij de ouders dan bij de kinderen legt. “Die zien blijkbaar het gevaar niet in. Over het algemeen zijn het ook niet de campinggasten, zoals soms gesteld. Vooral de lokale bevolking vaart veel te hard”, aldus Hoekstra, die komend seizoen weer alles in het werk gaat stellen om de hardvaarders aan te pakken.

Extra aandacht krijgen ook het tegengaan van hennepteelt en diefstal van buitenboordmotoren. “Vorig jaar boekten we goede successen met het opsporen van hennepteelt in de buitenlucht. Daar zetten we opnieuw op in. Met de aanpak van diefstal zijn we ook op de goede weg. In het gebied zijn verschillende whats app groepen ontstaan. Bij diefstal worden we snel ingeseind.”

Door de fusie van waterschappen Reest en Wieden en Groot Salland is het vaargebied van het Waterplan dit jaar groter dan voorheen. Ook het gebied rond Kampen wordt nu meegenomen in de controles. De controleurs zijn tot de eerste week van oktober op het water te vinden.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500