Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De gedroomde werkelijkheid (column Gerrit van Houwelingen)

Geplaatst op: 27 mei 2016

Hij wordt voor dag en dauw gewekt door een sproeivliegtuigje boven Oud Kraggenburg. Hier eindigde vroeger de zuidelijke strekdam in het Zwolse Diep en was je pas echt buitengaats. Als hij de hond uitlaat brengt de pontbaas juist het veer in de vaart. ‘Het wordt een mooie dag meester!’ Even later is hij op school en maakt de uitnodiging voor het schoolreisje gereed. Het gaat dit jaar naar de verkeerstuin in Assen en de speeltuin in Appelscha. De kosten rijzen de pan uit. Met 25 euro redt hij het nog net. Tegen achten druppelen de collega’s binnen en heeft hij de koffie bruin.

De bel gaat en het voetvolk zoekt de lokalen op. Hij leest zijn mail, neemt een telefoontje aan, staat iemand te woord, tikt wat info op het bijblijvertje, helpt een kind met een reading-pen en het is al weer pauze. Daarna rekent hij het nieuwe formatieplan nog eens door, pleegt een belletje met collega Hans, zet de agenda voor een teamvergadering op papier en de eerste ouders staan weer op hun kroost te wachten. Na de boterham is er overleg met plaatselijke collega’s, slaan ze spijkers met koppen of horen het nodige geblaat aan, rondvraag en het is half 4. En dan nog even op school de collega die met de druppels aan de knieën de eindstreep van de dag heeft gehaald een hart onder de riem steken.

Men wil van alle scholen weten hoeveel kinderen er geboren zijn in het derde en vierde kwartaal en hoe hun schoolloopbaan eruit ziet. Wie van deze kinderen hebben er verlengd kleuteronderwijs gehad, zijn blijven zitten of zijn juist versneld doorgestroomd. Nu heeft hij profijt van zijn bestandje waarin hij doorstromers en zittenblijvers elk jaar trouw noteert. Het kost alleen even tijd alle geboortedata na te lopen. Een uurtje later mailt hij de gegevens al door. Hij kan wel raden naar het waarom van deze meetkunde. Beleidsmakers azen op bezuinigingen.

Intervisie is in de mode. Dan bespreek je met een groepje directeuren hoe je een probleemgeval tackelt. Maar eerst een casus verzinnen: ‘Een collega vertikt het gymschoenen aan te schaffen en drijft de gymzaal-beheerder tot wanhoop. Hij raadpleegt nooit een handleiding maar legt uit op zijn eigen manier. Samenwerken met collega’s, wat is dat nu weer? De kids gaan evenwel voor hem door het vuur.’ Tijdens intervisie denk je na over de aanpak van zo’n mafketel, excusex le mot. O wee als je hem tegen de haren instrijkt, dan zoekt hij het hogerop. Ga je gang heren directeuren, hoe was je dit varkentje?

Intervisie…lekker toch?

Als de week weer vol is, pakt hij de fiets en peddelt over Zwolle naar Kampen. Schitterend mooie landschappen. De ‘Vreugderijker’ bij Westenholte, een uiterwaard langs een binnenbocht van de IJssel, waar ecologen tientallen planten op de vierkante meter tellen. Halverwege de route passeert hij een natuurontwikkelingsproject. Draglines en bulldozers werken er aan een visie: Waar zijn we, waar willen we heen en hoe komen we daar? Management by cycling around.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500