Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Leerlingen Agnieten naar Hanzedagen

Geplaatst op: 29 mei 2016

De Hanze-sfeer zit er al goed in, bij de delegatie die van 9 tot en met 12 juni Hasselt vertegenwoordigt op de Hanzedagen in het Noorse Bergen. Onder het genot van Scandinavische lekkernijen (van Ikea) blikten de Bergen-gangers deze week op het Agnieten College in Zwartsluis met veel plezier vooruit.

‘Elsker deg’, klinkt het over de tafel, ’Unnskylding’ en ‘Jeg snakker litt Norsk’. Ambtenaren Tineke van de Wetering en Henk Beertema en wethouder Dick Visserman hebben al net zoveel plezier in de voorbereidingen als docent Natasja Leoné en leerlingen Henrieke Penninkhof,  Nika Visscher, Jaron Rook en Sem van de Zweerde. Interessante weetjes worden uitgewisseld. ‘Er zit nog een kanonskogel in de muur van kathedraal van Bergen’, vertelt Sem. ‘Die is er in de zeventiende eeuw in geschoten door de Engelsen, toen Bergen in Nederlands bezit was. Uiteindelijk heeft Nederland die slag om Bergen gewonnen’, zegt hij triomfantelijk. Tineke vertelt over de Hanze- en handelsgeest van Genemuiden, ongetwijfeld vroeger ook een Hanzestad is, een gegeven dat echter niet meer valt terug te vinden omdat archieven zijn verbrand tijdens twee grote stadsbranden in voorgaande eeuwen. Nastasja legt uit hoe de Hanze-historie leeft in Duitsland, en hoe de aandacht in Nederlandse Hanzesteden ook groeit. ‘De Hanze was de voorloper van de Europese Unie’, zegt ze. ‘Tijdens de Hanzedagen voel je die historische verbroedering. Je ziet de overeenkomsten ook: de huizen, de handel, de industrie aan het water. Ik ga nu voor de achtste keer mee en het is mooi om te ontdekken hoe internationale vriendschappen en uitwisselingen ontstaan.’

Nika, Henrike, Jeron en Sem hebben er door alle verhalen ongelofelijk veel zin in. Door hun gemotiveerde sollicitatie werden ze geselecteerd. Ze hebben alle vier hun eigen redenen om mee te willen. ‘Ik wil later graag iets doen met international business op het gebied van mode of cosmetica’, vertelt Nika. Henrieke wil mensen ontmoeten en werd vooral enthousiast door de verhalen van oud-leerlingen die voorgaande jaren naar de Hanzedagen gingen. ‘Ze vonden het zo leuk dat ze dit jaar op eigen kosten weer meegaan!’ Jeron vond de filmpjes van voorgaande jaren geweldig. ‘Je ziet dat zo’n hele stad op z’n kop staat, heel vrolijk allemaal. Dat wilde ik wel eens meemaken. Noorwegen lijkt me sowieso een heel mooi land.’ Sem is geïnteresseerd in de geschiedenis. ‘Al die oude huizen en industrieën vind ik interessant. Bovendien hou ik van netwerken en contacten leggen.’ De jongeren zijn verenigd in de Youthhansa en kunnen in Bergen kiezen uit leuke programmaonderdelen, zoals kanovaren in een fjord, fotograferen, hiphop, streetdance of bijvoorbeeld vegetarisch koken.

Henk is een ervaren Hanzedagen-bezoeker. Dit jaar gaat hij voor de twaalfde keer mee. ‘Elke keer is het weer anders, elke keer is het weer bijzonder. Ik vergeet nooit de Hanzedagen in het Russische Novgorod in 2009, waar de mensen sinds de tweede wereldoorlog niet meer zoveel mensen op bezoek hadden gehad. We werden ongelofelijk enthousiast ontvangen. We maakten in de hitte een Umzug, een rondgang van wel vijf kilometer door de stad en de mensen stonden langs de hele route rijen dik te applaudisseren, handen te schudden, cadeautjes te geven: ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk. Dat doet je heel veel, zoiets vergeet je nooit weer. De Hanzedagen zijn veel meer dan een paar dagen feest vieren. Het gaat dieper.’

Hasselt promootte de eigen gemeente voorgaande jaren altijd met leuke Zwartewaterlandse hebbedingen, maar dit jaar is dat lastig, want de Noorse invoerkosten zijn enorm hoog. ‘Bolsward moest bijvoorbeeld voor het invoeren van eigengestookte whisky zestig euro per liter betalen’, vertelt Henk. ‘Om de kosten te beperken hebben we het dit jaar anders gedaan.’ Tineke legt uit: ‘Mensen kunnen in onze stand virtueel op de foto in Hasselt, door middel van green screen fotografie. Afhankelijk van je positie lijkt het of je zit te vissen aan het water of er bijvoorbeeld in zwemt.’ De delegatie spreekt af elkaar te ontmoeten in de Nederlandse stand en gezamenlijk een kopje koffie te drinken.

De leerlingen gaan het allemaal voor het eerst ervaren, van 9 tot 12 juni. Ze zien er naar uit. ‘Nog twee weken en één dag’, zegt Jeron, die het allemaal tot op de minuut bijhoudt. Zullen de Hanzedagen ooit in Hasselt plaatsvinden? ‘Het is een dure aangelegenheid’, zegt de wethouder. ‘Bovendien zijn de locaties al tot en met 2029 vastgesteld. Maar niet getreurd: volgend jaar vinden de Hanzedagen om de hoek in Kampen plaats.’

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500