Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Van Dijk Heftrucks viert mijlpaal met open dag

Geplaatst op: 31 mei 2016

Harm van Dijk runt samen met broer Bert het familiebedrijf

Van Dijk Heftrucks heeft vijftig jaar op de teller staan. Het bedrijf levert Linde heftrucks in een straal van zeker tachtig kilometer buiten Genemuiden. Komende vrijdag houdt Van Dijk een open dag waarop alle belangstellenden welkom zijn. Eigenaren Bert en Harm van Dijk kijken terug op de afgelopen halve eeuw. 

Die begon eind jaren zestig aan de Langestraat. “Mijn vader was smidsknecht bij Wolter Hammer. Die had in die tijd een smederij, op de plek waar nu Reind Breman woont. Van daaruit begon ook zijn eigen bedrijf. Hij verkocht onder meer Fiat tractoren. Na de Tweede Wereldoorlog was de mechanisatie in de landbouw in gang gezet en die ontwikkeling was eind jaren zestig nog lang niet afgerond”, vertelt Harm van Dijk.
De markt was kortom groot genoeg voor de start van een bedrijf. Met de opkomst van de tapijtindustrie in de jaren zeventig kwam Van Dijk in de huidige tak van sport terecht. “De vraag naar heftrucks was natuurlijk groot. Mijn vader begon met de verkoop van Linde heftrucks en dat is nog steeds ons merk: Duitse degelijkheid, kwalitatief zeer goed, maar toch vooruitstrevend”, vertelt Bert.

Van Dijk Heftrucks was toen al lang gevestigd op een voor veel Genemuidenaren nog steeds bijzondere locatie: de Bollenakker, een pand dat stond op de plek van de huidige Tagborgh. Bert: “Dat was oorspronkelijk een tapijtfabriek en mijn vader kocht het begin jaren zeventig. Een enorme stap voor die tijd. In het begin was het ook best moeilijk, maar uiteindelijk is het voor het bedrijf een hele belangrijke zet geweest. Van daaruit konden we uiteindelijk begin 2000verhuizen naar onze huidige locatie aan de Sisalstraat.”

Essentieel
Daar kwamen de broers eind jaren negentig en begin 2000 in de zaak. Ondertussen werken er twintig medewerkers bij Van Dijk Heftrucks, waarnaast ook Van Dijk Bandenservice is gevestigd. “De sfeer van een familiebedrijf vinden wij belangrijk. Wij gaan goed om met medewerkers en klanten. Service en maatwerk is onze kracht. Je kunt topheftrucks leveren, maar als je slechte service levert, red je het nog niet. Heftrucks zijn voor veel bedrijven essentieel: daarom moet je snel met een oplossing komen, als ze niet werken”, vertelt Harm, die daarin ook meteen de uitdaging ziet. “Het leuke aan deze branche is dat je met veel soort bedrijven in aanmerking komt. Wij leveren bijvoorbeeld aan agrariërs in de polder en grote betonfabrieken, aan de tapijtindustrie en schildersbedrijven. Zorgen dat ze het juiste materieel krijgen vind ik het mooie van het vak.”

Elektrisch
De heftruck is in de loop der jaren mee veranderd, zegt Harm. “De basis is nog steeds het zelfde. Zeker bij Linde, dat altijd met een driepedaal systeem werkt: vooruit, achteruit en remmen. Als je dat onder de knie hebt, werkt deze heftruck perfect. Verder investeert Linde voortdurend in veiligheid. Dat is ook waar de markt om vraagt momenteel. Daarnaast zie je een ontwikkeling van lpg en diesel naar elektrisch aangedreven heftrucks.”
Meegaan met nieuwe ontwikkelingen vinden de broers zelf ook belangrijk. Bert: “Wij zijn een moderne, professionele organisatie. Investeren in nieuwe technieken en mogelijkheden hebben we altijd gedaan. Dat is ook nodig in deze branche. Dienstverlening aan onze opdrachtgevers is voor ons cruciaal en dan moet je meegaan met de tijd.”

Van Dijk Heftrucks bekijken? Dat kan komende vrijdag van 15.00 tot 18.00 uur. Dan zijn alle belangstellenden welkom op de open dag. Een dag eerder ontvangt het bedrijf al zakelijke relaties.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500