Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vloggers (column Nick Hoekman)

Geplaatst op: 8 juni 2016

Konijnen, daar lijken ze qua populatie en groei nog wel het meest op. Elk dag, meer en meer en meer. ‘poef, poef, poef’, Nederland is mum van tijd weer tientallen vloggers rijker. Want ja, lieve mensen, dit gaat over vloggers. Als bejaarde in opleiding zou ik kunnen zeggen dat alle vloggers pulp zijn, maar dat valt nog wel mee. De BN’ers bijvoorbeeld, die vloggen tegenwoordig ook. Vandaag de dag hoef je niet meer bij de kapper te lezen wat Daphne Deckers eet als ontbijt, welnee, dat is allemaal te zien in haar vlog. En dat is handig, kun je weer gewoon gezellig met de kapster beppen over de weersverwachtingen.

De bekendste — en meest succesvolle — vlogger van ons land is Enzo Knol. Voor de mensen zonder puberende kinderen, die Enzo en zijn vriendin Dee niet kennen, Enzo filmt zijn dagelijkse leven. En dat is, laten we eerlijk zijn, nogal saai. Om dit wat op te leuken, beschrijft Enzo zijn leven op precies dezelfde toon als een Alberto Stegeman tijdens een verborgen camera actie voor ‘Undercover in Nederland’.

“Wauw, ik trek nu een keukenkastje open” *op beeld zie je Enzo een keukenkastje open trekken en er valt een pak hagelslag uit* “Waaajooooow, er valt gewoon een pak fucking hagelslag naar beneden, helemaal sick dit, zag je dat Dee? Woooooow, niet normaal man”.

Nou, zo gaat dat dus. Met dit soort filmpjes heeft meneer Knol ruim 1,2 miljoen volgers op Youtube. Allemaal heel onschuldig, een kuis rolmodel voor de jeugd en hij harkt er bakken met geld mee naar binnen. SO naar Enzo. (SO = vloggertaal voor Shout Out, een soort groetjes 2.0. En ik ben heel hip, vandaar mijn SO naar Enzo)

Nee, het gaat pas mis met gasten die de fame van Enzo willen, maar niet goed genoeg zijn of gewoon niet komen bovendrijven in het moeras dat Youtube heet. En wat ga je dan doen? Juist, de meest bizarre dingen om zoveel mogelijk views te generen. Views zijn zeg maar de knikkers van de YouTubers. Want views bepalen in deze wereld toch je status, net als het aantal mensen die zijn geabonneerd op je kanaal. Wat je krijgt, is dus een hele bups irritante pubers die op alle mogelijke manieren het nieuws proberen te halen, of toch op z’n minst dumpert.nl.

Is dat kwalijk? Ja. Ik ben opgeroeid met Jackass. En nee, elk weldenkend mens gaat dit soort stunts niet nadoen. Alleen ben je dat als puber soms geen weldenkend mens. Met winkelwagentjes van dijkjes af roetsjen, stroekdoeken, met het puntje van je tong die elektrische vliegenmeppers aanraken, ik/wij hebben het vroeger allemaal gedaan. En dan is dit nog vrij onschuldig. Meeliften op een rijdende trein lijkt dat voor de YouTubers zolang als het goed gaat misschien ook, maar dat is het natuurlijk niet. Is er iemand die deze gasten kan tegenhouden? Waarschijnlijk niet. Ik vrees dat het eerst heel erg fout moet gaan. En dat is nog geen miljoen miljard views waard.
Om in YouTube taal te eindigen: vind je dit verhaal leuk? Vergeet dan niet op het blauwe duimpje te klikken. Doe ik ondertussen nog een SO naar Chantal Janzen. En Geraldine Kemper.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500