Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kernen Zwartewaterland ‘passen best wel bij elkaar’

Geplaatst op: 20 juni 2016

Bootrecreant Thomas Borst vindt de kernen van Zwartewaterland 'best wel bij elkaar passen'. Tekst en foto's: Enrico Kolk

Een bijzondere sleepboot fleurt de haven van Genemuiden momenteel op. ‘Dickens’ is de naam van het bootje dat een tussenstop maakt in de tapijtstad. “We zijn onderweg naar Delfzijl, daar gaan we meedoen met de aanbrengtocht DelfSail”, vertelt eigenaar Thomas Borst.

Met het evenement doet ‘Varend Erfgoed’ mee. Daar hoort ook ‘Dickens’ bij: het sleepbootje stamt uit 1922. “Tot 1976 heeft het dienst gedaan als sleepboot, voor dekschuiten die naar de Van Houtenfabriek gingen. Van Houten was heel bekend, Weesp (de thuishaven van de familie Borst, EK.) is erdoor groot geworden. Van Houten heeft het verenigingsleven opgestart daar. Ik weet dat nog heel goed”, zegt Borst. “Toen wist je niet beter, nu is het best wel bijzonder.”

Borst kocht de boot in 1989 gebruikt die, samen met zijn vrouw Ria, als recreatieboot. Vooral in de zomer gaat het echtpaar Borst op vaartocht met de boot, die in Nigtevecht en Driemond (bij Weesp) ook dienst doet bij de Sinterklaasintocht. “We hebben de boot eerst een jaar of vier opgeknapt, maar eigenlijk altijd wel gevaren. Ook tijdens het opknappen.”

Nu, op weg naar DelfSail, ligt ‘Dickens’ even in Genemuiden. “We zijn vanmiddag van Elburg afgekomen, Genemuiden is voor ons een tussenstop – morgen gaan we weer verder.” Heel vaak stopt het echtpaar niet in Genemuiden, hoewel de omgeving niet onbekend is. “De Sleepbootdagen in Zwartsluis hebben we nog nooit overgeslagen. Daar kun je mooi kletsen en je leert steeds meer mensen kennen. Soms liggen we voor de Sleepbootdagen weleens in Genemuiden, dus we kennen het wel.”

Een hernieuwde kennismaking met Genemuiden zat er voor echtpaar Borst dit keer niet in. “Met dit weer blijven we binnen, tenzij er een evenement ofzoiets is. Maar in voorgaande jaren zijn we de plaats al wel in geweest. Het is wel leuk hier, lekker kleinschalig”, vindt Borst. “En dat is met Hasselt en Zwartsluis net zo. Eigenlijk past het best wel bij elkaar.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500