Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

DEK waterpolo heeft jeugd nodig

Geplaatst op: 21 juni 2016

Waar de zwemtak van De Eerste Kolk floreert, heeft de waterpolovereniging moeite om nieuwe aanwas te vinden. En dat brengt op termijn misschien het voortbestaan van de club in gevaar, zei trainer Gerrit Riezebos in het Genemuiden Actueel Sportcafé.

En dat zou natuurlijk jammer zijn voor een club die in de jaren zeventig begon in het openluchtbad. Met de overgang naar Bestevaer werden de omstandigheden er aanmerkelijk aantrekkelijker op, maar een grote vereniging is de waterpolo in Genemuiden nooit geworden. “Veel dames en heren spelen al heel lang voor de club, al hebben we bij de heren ook wel wat jonge jongens. Een mooie balans eigenlijk wel. Maar we moeten voor de toekomst duidelijk meer spelers hebben”, aldus Riezebos.

De zeventiger heeft al een leven in de waterpolo achter zich. In zijn woonplaats Kampen was hij betrokken bij het grote Deltasteur en ook trainde hij clubs op de Veluwe. “Op mijn leeftijd wil je niet meer zoveel kilometers maken. Daarom is Genemuiden ideaal voor mij. We hebben ook een leuke vereniging die dit jaar voor het eerst een kampioenschap mocht meemaken. De heren werden kampioen, na de degradatie van vorig jaar. In het verleden zijn ze wel vaker gepromoveerd, maar nooit via een kampioenschap.”

Hij hoopt dat DEK nieuwe spelers kan vinden. “Een probleem is ook dat talenten al snel voor een andere vereniging kiezen. Ruben Beens gaat nu bijvoorbeeld naar Zwolle. Swoll hoort bij de beste vijftig verenigingen van Nederland. Een mooie stap, maar wij missen nu wel weer een speler. We moeten proberen om de jeugd duidelijk te maken dat waterpolo een mooie sport is. Meer gerichte acties organiseren. Tijdens de Zwemvierdaagse heb ik bijvoorbeeld wel eens een korte training gehouden voor belangstellenden. Daaraan hielden we meteen een aantal leden over. Probleem is natuurlijk dat de jeugd uit ontzettend veel activiteiten kan kiezen.”

Met een florerende zwemtak lijkt de oplossing voor het magere ledenaantal niet zo moeilijk. Maar dat is te simpel gedacht. “Het is niet zo dat een goede zwemmer ook meteen goed is in waterpolo. Daarbij komen heel andere technieken kijken. Soms is het zelfs een nadeel: zwemmers moet je vaak eerst iets afleren.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500