Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gaellemuun…

Geplaatst op: 22 juni 2016

De rubriek Gaellemuun over bijzondere plekken in Genemuiden was een beetje in de vergetelheid geraakt. Gerrit van Houwelingen haalt hem er weer uit!

‘k Weet niet of er veel Gaellemunigers kennis hebben genomen van het nieuwe fietspad dat enkele jaren geleden in gebruik is genomen aan het eind van de Polleboersweg. Het loopt ten oosten van de Nieuwe Wetering met aansluiting op de Groene Steeg. Wandelkaart IJsseldelta is in ieder geval goed op de hoogte. Voor wandelaars is een prachtige wandelroute (kleur oranje) van 15 km ontstaan als je de ringweg erbij neemt.

Wat me echter opvalt is dat je bijna geen weidevogel meer hoort. Waar zijn de grutto’s gebleven die met felle duikvluchten je proberen te verjagen als je te dicht bij hun jongen komt? Toen ik onlangs een paar dagen in de polders tussen Alkmaar en de Zaanse Schans over het Trekvogelpad wandelde, zag ik ze nog met honderden in de plasdras staan, maar rond Gaellemuun moet ik de eerste dit jaar nog horen. En wanneer hoorde ik voor het laatst de leeuwerik in de Mastenbroekerpolder? Wat we ervoor is de plaats krijgen zijn de ganzen. Langs het varkensgat zag ik naast de grauwe ganzen die er al jaren huizen ook al Canadese ganzen.

Wel zag ik nog in een kolk langs de Hasselterdijk (zie foto met het Boerendiekhuus op de achtergrond) zwarte sterns druk doende met het voeren van hun kroost. Staatsbos verankert daar ieder voorjaar vlotjes, bij gebrek aan velden krabbescheer. Mooie ranke vogel, je ziet hem niet duiken, maar hij pakt insecten boven het wateroppervlak. Hij heeft haast want hij wil met zijn jongen weer op tijd naar West-Afrika. Vanaf een loopbrug bij het bezoekerscentrum De Wieden kun je ze van heel dichtbij bewonderen.

Wandel je dan weer terug naar Gaellemuun dan kun je momenteel de werkzaamheden aan de loswal bij ‘de Fuite’ in ogenschouw nemen. Het is de bedoeling dat daar straks honderden tonnen grondstof in een enkel uur worden gelost. Vergelijk dat met de capaciteit van het overslagbedrijf Dragt en Blokzijl en het doet me denken aan mijn krijtbord op school dat ook door het digitale bord is weggedrukt.

Gerrit van Houwelingen

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500