Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Forse kritiek op gang van zaken uitbreiding industriehaven

Geplaatst op: 23 juni 2016

PvdA’er Klaas Eenkhoorn uitte donderdagavond forse kritiek over de uitbreiding van de industriehaven. Daarover is een rapport opgesteld, waarin een aantal leermomenten beschreven staan. “Die moeten we pakken”, nam burgemeester Bilder de handschoen op.

“Stel je voor. Ik wil nieuwe auto, een Mercedes C-klasse. Iedereen in mijn omgeving bezweert mij dat dealers de auto willen leveren voor het bedrag dat ik in mijn hoofd heb”, begon Eenkhoorn. “Ik zoek stad en land af, maar niemand wil de auto leveren voor dat bedrag. Uiteindelijk kan ik een tweedehands Ford Focus rijden voor bedrag dat ik in m’n hoofd heb. Wie zal dan zeggen dat ik gekregen heb wat ik wilde?”

Aan de uitbreidingsplannen werd diverse keren gesleuteld. In het rapport wordt geconcludeerd dat dat de operationele doelstellingen in versoberde vorm zijn gerealiseerd. “Omdat de doelstellingen vooraf onvoldoende duidelijk zijn vastgelegd, is het niet mogelijk vast te stellen of de gemeente waar voor haar geld heeft gekregen”, zo staat in het rapport te lezen. Volgens Eenkhoorn is er een miljoeneninvestering gedaan zonder enig gedegen onderzoek naar de haalbaarheid van een sluitende exploitatie.

Maar wie nou de verantwoordelijkheid draagt? “De CDA-wethouder zorgde voor de subsidieaanvraag, de ChristenUnie-wethouder trok het plan, met de woorden van de burgemeester ‘te solistisch’, de PvdA-wethouder loodste het plan door raad en de SGP-wethouder droeg verantwoordelijkheid bij uitvoering.”

De partij van die laatste wethouder krijgt een ‘onbehaaglijk gevoel’ bij het rapport. De partij vraagt zich wel af of er daarin niet teveel aandacht is voor de begin- en eindfase. “Juist in de tussenfase is er veel gepasseerd”, stelde Maarten Slingerland.

Marc Ooms (ChristenUnie) relativeerde het geval. “Er zijn geen dingen gebeurd die niet volgens het recht zijn. En de haven lijkt een operationeel succes te zijn. Maar soms schoot de raad tekort”, erkende hij.

Toch heeft wethouder Speksnijder geen reden om zich te schamen, meldt hijzelf. “Ik lees niks in het rapport waarover ik me moet schamen. We wilden juist zorgvuldig blijven als college en de randen van het contract opzoeken om binnen het budget te blijven en zo zonder meerkosten en meerwerk dit uit te voeren.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500