Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Astronaut tussen de wortelen

Geplaatst op: 27 juni 2016

“Ik houd je wel vast! Pas op, val niet om hoor.” Terwijl een dame door een Virtual Reality bril kijkt, krijgt ze bemoediging door de Bibliotheekmedewerkers. “Ik vind dit geweldig hoor!”, laat de dame weten. Vrijdagmiddag 24 juni 2016 waren twee medewerksters van de Bibliotheek Zwartewaterland in de Albert Heijn Bart Knap in Genemuiden.

“Als Bibliotheek geven wij workshops en lessen waarbij we laten zien wat Augmented Reality en Virtual Reality is. En vooral ook wat het verschil tussen deze twee innovatieve technieken is. Van Virtual Reality hebben mensen vaak nog wel een beeld, al blijft het keer op keer weer een ervaring voor degene die door een VR-brilletje gaat kijken. Maar wat Augmented Reality is, dat vinden de meesten maar een raar woord”, vertelt Marjolein Lolkema.

Tijdens de demonstratie laten de Bibliotheekmedewerksters boeken zien waar Augmented Reality (AR) is verwerkt en demonstreren ze de VR-bril. En dan blijkt al gauw wat het verschil is: AR is een techniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van een schijnwereld over de werkelijke wereld. VR is een schijnwereld. Miriam Kapenga staat ondertussen buiten de Albert Heijn. Daar staat een groep dinokaartjes fans verzameld achter een dranghek. Miriam laat hen een prachtig boek zien waar dankzij een AR-toevoeging het mogelijk is dinosauriërs met een “joystick” voor te bewegen in je eigen werkelijkheid. Zo lopen er ineens dinosauriërs in en buiten de Albert Heijn, of verstopt zich een astronautje tussen wortels en tomaten!

Voor de Bibliotheek Zwartewaterland had Bart Knap nog een mooie verrassing. Hij doneerde enkele VR-brillen. En daar is de Bibliotheek Zwartewaterland erg blij mee. “Deze VR-brillen gaan we natuurlijk maar wat graag gebruiken tijdens onze workshops of lessen!”

De spaar-actie bestaat uit een gratis app en 160 kaartjes met feiten en weetjes – waarvan 20 met augmented en virtual reality. De Dino’s spaaractie loopt nog tot 3 juli 2016. Bij de Albert Heijn Bart Knap zijn ook verzamelalbums en virtual reality brillen te koop.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500