Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gaellemuun…

Geplaatst op: 28 juni 2016

Gaellemuun kent verschillende leugenbankjes waar aow’ers hun mening over de Brexit of de laatste aanwinsten van Sportclub ten beste geven, veelal opgediept uit de Stentor of gelezen op internet. Bekend zijn de leugenbankjes op ’t Veer en op ’t Einde. Een van de gevleugelde woorden in Gaellemuun is: ‘Op ’t Veer een been gebroken en op ’t Einde uit de tijd’. En dat heeft dan weer te maken met het waarheidsgehalte van het nieuwtje.

Op mijn wandelingen kriskras door het land kom ik ook vaak leugenbankjes tegen. Vorige week nog in Zierikzee op het Watersnoodpad. Nergens vind je zulke mooie bankjes als op de Zeeuwse eilanden. Daar kunnen ze zelfs overdekt zijn met een koffiezetapparaat onder handbereik. Wat dat betreft is het jammer dat enkele jaren geleden bij de renovatie ‘An ’t Eufd’ niet gekozen is voor een overdekte carrousel, zodat je bij een oostenwind ook nog lekker in de luwte zit. Sic!

Wist u echter dat er bij het Haventje ook een leugenbankje is? Geen enkel exemplaar in den lande kan er qua natuurschoon mee wedijveren. Het Zuiderzeepad leid je dan ook vanaf de Prinsensluis langs het Venerietekanaal en het Scheepvaartgat naar het veer. Voor je de Kettingweg oploopt kun je bij de baliekluivers op het leugenbankje neerstrijken en een boom opzetten over de teloorgang van het Engelse voetbalelftal of het schillen van de Opperdoezer Ronde.

Gerrit van Houwelingen

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500