Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oppassen voor de berenklauw

Geplaatst op: 28 juni 2016

Natuurmonumenten waarschuwt niet aan de reuzenberenklauw te zitten. Vooral aanraking met het sap van deze soms metershoge plant levert soms flinke bloedblaren op het lichaam op. De organisatie roept particulieren op om de plant op hun grond te verwijderen voordat ze in het zaad schieten. Zelf is Natuurmonumenten daar momenteel ook druk mee bezig.

“Ik zal het je laten zien…”, zegt Henk Mooiweer die overal in De Wieden bezig is met kapwerkzaamheden. De medewerker van Natuurmonumenten haalt een arm tevoorschijn met daarop tientallen herinneringen aan blaren. “Pas met dat warme weer lette ik blijkbaar minder goed op dan anders. Zonder beschermende kleding zit je meteen onder de blaren. Ik heb veel van deze periode geleerd…”

Want Mooiweer verricht dit kapwerk voor Natuurmonumenten al jarenlang, maar had tot dusver zelf geen hinder ondervonden van de plant. “Veel mensen vinden het zonde dat ik de reuzenberenklauw omhak. Ze vinden het zo’n mooie plant. Hij heeft ook wel iets indrukwekkends, maar ze veroorzaken veel ellende”, vertelt Mooiweer, die momenteel vier dagen bezig is met het her en der weghalen van de berenklauwen.

Het is bijna onbegonnen werk, zegt de medewerker van Natuurmonumenten. “Ze staan ook op moeilijk bereikbare locaties. Die halen we ook weg. Doe je het niet, dan heb je volgend jaar een veld vol. Ze verspreiden zich razendsnel.” En de berenklauwen zijn meters hoog. De stam is bovendien dik, zo blijkt als Mooiweer buiten Giethoorn een paar exemplaren neer haalt.

“Niet mijn favoriete werk…”, glimlacht Mooiweer als hij nog een keer uithaalt met zijn gereedschap. Wel nuttig werk. “Veel mensen weten denk ik niet dat deze planten zo giftig zijn. Dagelijks komen ook veel scholieren langs deze planten, die overal in De Wieden wel staan. Echt, pas op

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “Oppassen voor de berenklauw

  1. Jan schreef:

    Goed en nuttig wetk

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500