Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Torenwachter uit Genemuiden

Geplaatst op: 2 juli 2016

Jacob Bosman is vrijwillig torenwachter bij Natuurmonumenten. Gemiddeld eens per maand beklimt de Genemuidenaar de watertoren van Sint Jansklooster en leidt hij bezoekers rond in de ruim veertig meter hoge toren. Een ijkpunt voor de hele regio. “Mensen verwonderen zich altijd over het uitzicht en de rust in dit gebied”, vertelt Bosman zaterdagochtend.

Het is wel even klimmen naar dat uitzicht. 207 treden telt de trap naar de top van de watertoren. “Die trap is er een paar jaar geleden ingekomen. Het ontwerp heeft een architectuurprijs gewonnen. Er komen zelfs mensen speciaal voor deze trap kijken. Onlangs nog een paar Japanners bijvoorbeeld”, vertelt Bosman onderweg naar boven. Hij doet dit vrijwilligerswerk een klein jaar. “Prachtig om te doen. Het uitzicht is iedere keer weer anders. En het is leuk om mensen iets over dit gebied te vertellen.”

En Bosman weet daar behoorlijk wat vanaf. Hij trekt al decennialang met een kano of een boot door De Wieden. Voor de rust en de natuur. “Je merkt aan mensen uit andere delen van het land dat ze het hier bijzonder vonden. Campinggasten vertelden me onlangs dat ze een paar euro konden neerleggen bij een tafeltje met eieren. Dat kennen ze elders niet meer.”

Bovenaan aangekomen wacht de beloning voor het trapklimmen, waarvan de inspanning overigens best meevalt. Een lift is er desondanks niet. Zaterdagochtend is het helder en wacht een uitzicht tot aan Kampen, Steenwijk, Meppel en Zwolle aan toe. “Volgens mij zie ik de zeearend…”, zegt Bosman als hij zijn verrekijker op het Vogeleiland richt. “Kiekendief!”, klinkt het aan de andere kant juist als hij naar de Boschwijde kijkt.

Een bezoeker vraagt waar de watertoren van Tuk ligt. Een klein puntje is in de verte te zien, een kleine vijftien kilometer hemelsbreed van het exemplaar in Sint Jansklooster. “Het zijn precies dezelfde watertoren, in Raalte staat nog een exemplaar die er op lijkt. Gek genoeg is niet bekend wie de architect is”, vertelt Bosman over de watertoren die lang dienst deed als waterreservoir voor een brede omtrek rondom Sint Jansklooster.

Genemuidenaren heeft Bosman nog niet veel gezien in zijn werkplek op hoogte. “Volgens mij één keer. Gek eigenlijk, want je fietst hier in twintig minuten naartoe. En het uitzicht is prachtig. Echt een aanrader”, aldus Bosman. Vervelen doet het werk hem voorlopig niet dus.

De watertoren is in ieder geval elke zaterdag te beklimmen. Ook zijn er speciale vaartochten vanuit Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster naar de toren. Kijk voor meer informatie op www.dewieden.nl

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500