Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Eerste concours voor jonge duiven

Geplaatst op: 3 juli 2016

Voor de eerste vlucht voor de jonge duiven werden 634 deelnemers ingezet met bestemming Breda, 144 km. Het leek aanvankelijk een goed concours te worden, ook al gezien de toch vrij gunstige weersomstandigheden. De waarheid was helaas veel anders.

Om 8.30 uur werden ze gelost met een matige zuidwesten wind en zonnig weer, doch ook waren er wel wat buien aan de lucht. Het lijkt wel dat de eerste vlucht voor de jonge duiven op de één of andere manier niet goed mag gaan. Het is bijna elk jaar hetzelfde, slecht verloop, lang open staan van het concours en  ’s-avonds  bij het afslaan van de klokken blijkt dan dat er teveel achterblijvers zijn. Wat dit voor fenomeen is, zeg het maar, de duivenwereld heeft hier geen antwoord op.

Ook met een slecht verlopen concours komt er toch wel de eerste prijs uit. Peter Timmerman ging met de eer strijken. Dit was zijn eerste concours waar hij dit jaar aan deel nam, dus er staat ons mogelijk noch wat te wachten. Om 10.02 arriveerde zijn eerste duif met een gemiddelde snelheid van 1571 meter per minuut of ruim 94 km per uur. Voor dit weertype een normale snelheid, dus zou je denken niets aan de hand. Een seconde na Peter klokte Albert van Riesen de tweede af. Om 12.18 uur kon het concours pas worden gesloten, dat betekend dat er dan nog maar 25% van de duiven terug is. Gelukkig is het de hele middag wel door blijven lopen, bij de één wat beter dan bij de ander.

De eerste 25 waren voor :

1 Peter Timmerman

2-9-10-11-12-20-22-24 Albert van Riesen

3-19 Herman van der Haar

4-7-17-23-25 Tiem Schilder

5-6 Klaas de Lange

8 Karst de Lange & zn.

13 Wilfred Boes (een nieuwe ster aan het firmament)

14 Bert Grolleman

15-16 Reind Breman

18 Jan ten Hoeve

21 Piet Breman

Een positiever bericht was de vlucht van de oude duiven. Hiervoor waren donderdagavond nog maar slechts 73 duiven ingezet. De spanning bij de duiven loopt terug en bij de liefhebbers niet minder, en als er dan bij een deelnemer de klok niet helemaal behandeld wordt zoals het moet is het helemaal op.

Ook hier wel een winnaar en zelfs een dubbele overwinning, Gerrit Jan Beens, op de voet gevolg door wederom Albert van Riesen.  Ondanks de afstand van 458 km maakte de eerste oude duif iets meer snelheid dan de eerste jonge duif, n.l. 1575 meter per minuut. Tijd van lossing was 8.30 uur en de eerste arriveerde om 13.20 uur. Reeds na 9 minuten kon dit concours worden gesloten.

 

De uitslag :

1-2-14-15 Gerrit Jan Beens

3-4-6-8-10 Albert van Riesen

5-11-12-13-18 Herman van der Haar

7-17 Karst de Lange & zn.

9 Dirk Altena

16-19 Piet Breman

Komende zaterdag ondanks alles toch een nieuw concours voor de jonge duiven, ditmaal vanuit Tessenderlo, 183 km. Voor de oude duiven is er een ééndaagse fondvlucht vanuit Chateauroux over een afstand van 717 km. Tevens voor de oude duiven een overnachtvlucht van 1013 km vanuit het zuidfranse Albi.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500