Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oerzeilen over de Beulaker

Geplaatst op: 3 juli 2016

Hans Houkema vaart weer met zijn zeilpunter door De Wieden. De hele maand juli neemt hij vier dagen in de week liefhebbers mee voor een tochtje vanaf het Bezoekerscentrum in Sint Jansklooster. Allemaal het gevolg van een brief die hij meer dertig jaar geleden aan Natuurmonumenten schreef.

“Het zou de organisatie sieren als ze met een streekeigen boot door De Wieden varen”, vat Kampenaar Houkema dat schrijven samen. Aanvankelijk zag de organisatie daarvoor geen mogelijkheid, maar later voer de dochter van Houkema veertien zomers lang door De Wieden. “Toen ik met pensioen ging, heb ik dat overgenomen. Het werk bleef in de familie”, lacht Houkema.

Eerder stond hij veertig jaar voor de klas op de Kamper Dirk van Dijkschool. Ondertussen vaart hij voor het achtste jaar met zijn zeilpunter uit 1981 weg bij het bezoekerscentrum. “Ik heb hem in 1981 laten bouwen bij Wildeboer in Giethoorn. ‘Als ik meer klanten had met zulke eisen, was ik snel failliet’, zei die. Ik geloof dat ik met tien a4’tjes aan wensen en eisen kwam aanzetten.”

Daardoor heeft hij wel een zeepunter die op alle omstandigheden is berekend. “Weet je wat, we gooien gewoon alles los”, zegt Houkema bij vertrek ten teken dat alle zeilen vandaag omhoog gaan. Dat blijkt een prima keuze op de Beulakerwijde en later door de smallere vaarten. Bomen en roeien is met deze omstandigheden bijna nergens nodig. “Oerzeilen is dit..alsof je een Batavier bent die net twee boomstammen door midden heeft gekliefd om daarvan een boot te maken.”

Houkema houdt ook van de natuur. Hij vaart ‘majestueus langs de zwarte stern’, ziet zijn favoriete plaatje de watergentiaan en hoort de kleine kiekendief. “Dit is de ideale combinatie van lekker zeilen en de natuur bewonderen”, zegt een vrouw uit Assen, die deze tocht te gast is bij Houkema aan boord. “Dat is precies wat ik mensen graag aanbied”, zegt de schipper instemmend.

Helemaal tot rust komen zijn gasten nooit. Het liefst zet hij ze in voor nautische klusjes. Zeilhijsen, sturen en indien nodig roeien en bomen. Houkema laat in een vaartje een oude techniek zien. “De beroemde Gait Berk zette zich vaak met een punterstok af aan polletjes langs de kant. ‘Dat bespoedigt de voortgang’, schreef hij.”

Houkema vaart deze zomer vaker in juli en is in tegenstelling tot andere jaren niet in augustus aanwezig. De reden is simpel. “Mijn familie wil ook graag eens met mij varen. Ik heb een kleinzoon van negen jaar en die vindt zeilen prachtig. Daar maak ik graag tijd voor.”

Meevaren met de zeilpunter? Kijk op www.dewieden.nl voor de mogelijkheden in juli.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500