Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gaellemuun…

Geplaatst op: 4 juli 2016

Menigeen vraagt zich af welke kabouters overal in Gaellemuun paaltjes met gekleurde pijltjes uit de grond hebben getoverd. In heel Overijssel is een dekkend wandelnetwerk aan elkaar gekoppeld met deze obstakels. Je kunt nu met behulp van de wandelkaart IJsseldelta (gemeente Zwolle, Kampen en Zwartewaterland) thuis op je gemak routes samenstellen, combineren en de afstanden berekenen.

Stel dat een Blauwvinger Gaellemuun te voet wil verkennen. Hij gaat voor de gele route, zet de auto op het Havenplein en zoekt het dichtstbijzijnde paaltje F20, ter hoogte van het urinoir. De verschillende routes wijzen eerst richting pont. Geel loopt vervolgens een stukje langs het Zwartewater, volgt het pad over de dijk rond Greente en Tag en komt dan bij het Varkensgat, waar de Blauwvinger naar de Bollenakker wordt geleid. Vervolgens wandelt hij door de groene long van Gaellemuun terug naar de binnenhaven, alles bij elkaar ruim 6 km, een tippel van anderhalf uur, rustig tempo.

In en rond Gaellemuun lopen een vijftal routes: geel, oranje, groen, paars en blauw. Aan de kant van de binnenhaven staat op het Havenplein ook een bord met een totaaloverzicht. Op sommige paaltjes (zie foto) staan ook andere aanduidingen, die naar LAW’s (lange-afstands-wandelingen) verwijzen, want er lopen maar liefst drie wandelpaden via het veer: Het Jabikspaad (Jacobiparochie-Hasselt), het Overijssels Havezatepad (Oldenzaal-Steenwijk) en het Zuiderzeepad. Ik heb ze de afgelopen jaren alle drie gewandeld. Fantastisch, zie je nog eens wat!

 

Gerrit van Houwelingen

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500