Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Jongeren in de regio zijn gezond

Geplaatst op: 5 juli 2016

Met de meeste jongeren in de regio IJsselland gaat het goed. Maar er zijn ook jongeren waar het minder goed mee gaat. Dat  blijkt uit de jongerenmonitor van GGD IJsselland: een onderzoek onder 10.163 leerlingen uit klas 2 en klas 4 van het voortgezet onderwijs. GGD IJsselland adviseert daarom onder andere om een gezonde leefstijl van jongeren te blijven stimuleren en in te zetten op een gezonde fysieke en sociale omgeving.

Psychosociale gezondheid

Het overgrote deel van de jongeren vindt de eigen gezondheid (zeer) goed en de meeste jongeren hebben een goede relatie met hun ouders. Zeven procent van de 2e klassers is de laatste drie maanden op school gepest. Ongeveer 85% van de jongeren heeft weleens een ingrijpende gebeurtenis, zoals overlijden van iemand in de omgeving, verhuizing, ziekte of een echtscheiding meegemaakt. Twee procent van de jongeren heeft een verhoogd risico op psychosociale problematiek.

Genotmiddelen

Veertig procent van de jongeren in klas 2 en 4 heeft weleens alcohol gedronken. Veel van deze jongeren drinken veel: in de afgelopen 4 weken heeft 44% van de jongeren 5 of meer glazen per gelegenheid gedronken en ruim een kwart is dronken geweest. Bijna een kwart van de jongeren heeft weleens gerookt en 5% heeft ooit wiet gebruikt.

Voeding, bewegen en gewicht

Een derde van de jongeren in klas 2 en 4 eet dagelijks fruit en groente. Ruim driekwart van de jongeren ontbijt dagelijks. Vijftien procent van de jongeren voldoet aan de norm voor gezond bewegen (dagelijks 1 uur). Wel beweegt bijna driekwart van de jongeren minstens 7 uur per week en is 69% lid van een sportvereniging. Ongeveer drie kwart van de jongeren heeft een gezond gewicht.

Seksueel gedrag

Zeven procent van de jongeren in de tweede en vierde klas heeft wel eens geslachtsgemeenschap gehad. Ruim de helft van hen gebruikt altijd een condoom. Veel jongeren zijn negatief over homoseksualiteit: bijna de helft van de jongeren geeft een negatief antwoord op minstens één vraag over het omgaan met homoseksuele leeftijdsgenoten. Er is maar een kleine groep jongeren (14%) die aangeeft dat hij / zij eerlijk voor homoseksualiteit uit zou kunnen komen op school

In schooljaar 2014-2015 hebben 10.163 leerlingen uit klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs in de regio IJsselland een vragenlijst ingevuld. De vragen gingen over gezondheid, welzijn, leefstijl en schoolbeleving. Deze vragenlijsten worden door de jeugdgezondheidzorg van GGD IJsselland gebruikt voor de individuele zorg voor de leerlingen. Daarnaast worden de gegevens gebruikt voor de jongerenmonitor die iedere 4 jaar wordt uitgevoerd. Met deze monitor wordt de gezondheidssituatie van de jongeren in de regio IJsselland in kaart gebracht. GGD IJsselland adviseert de gemeenten in de regio en doet aanbevelingen op basis van het onderzoek. Zo helpt dit onderzoek bij het ontwikkelen van gezondheids- en jeugdbeleid in de gemeenten.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500