Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Winkel met veel geschiedenis bezig met toekomst

Geplaatst op: 7 juli 2016

“De oudste winkel van Genemuiden? Goh, dat zou best eens kunnen”, zeggen André en Ineke Feenstra tegen elkaar in de coulissen van DA Feenstra. Met 104 jaar op de teller behoren ze in ieder geval tot het vaste meubilair van winkelend Genemuiden. Ondanks die lange geschiedenis zijn ze ook volop bezig met het heden en de toekomst.

Sinds kort is DA Feenstra namelijk aangesloten wij www.bewustwinkelen.nl . Daarmee breiden ze haast ongemerkt hun assortiment enorm uit. “Via internet of bij ons in de winkel kunnen mensen kiezen uit 50.000 artikelen. Die haal je vervolgens een dag later bij ons in de winkel op. Snel leveren zonder verzendkosten is de kracht van deze formule”, zegt Ineke over de nieuwe ontwikkeling. “Bovendien verkopen we op deze manier artikelen die wij niet of niet meer in ons assortiment hadden. Klanten grijpen dus nooit mis.”

Dat had oprichter Hellenthal van het bedrijf ruim een eeuw geleden vermoedelijk niet kunnen bedenken. Hij was huisschilder en verkocht daarnaast producten in het assortiment dierengeneeskunde. “Volgens mij als eerste in Genemuiden, maar ik heb mijn opa niet gekend. Hij is in de Tweede Wereldoorlog overleden. Mijn oma heeft toen de zaak voortgezet en samen met Ineke heb ik die in 1983 overgenomen”, vertelt André.

Enigszins pikant was dat destijds wel. De ouders van Ineke hadden namelijk ook een eigen drogisterij. “Daarin heb ik als jong meisje al het vak geleerd. Later heb ik alle diploma’s gehaald. Ik vind het nog steeds een mooi vak, waarbij de geneesmiddelen mij lievelingsproducten zijn. Mensen helpen vind ik mooi. Onlangs kwam hier vlak voor sluitingstijd nog een jongen binnen met een diepe wond. Maar dat soort mensen sturen we natuurlijk door.”

Want Ineke is geen dokter, benadrukt ze. “Ik wijs mensen door naar de huisarts als een vraag mijn kennis overstijgt. Buiten dat hebben we wel een groot assortiment geneesmiddelen. En door mijn jarenlange ervaring kunnen we mensen goed helpen. Ook onze medewerkster Erika zit alweer 31 jaar in het vak”, vertelt Ineke, die tegenwoordig wel anders moet werken dan vroeger. Internet heeft veel veranderd. “Niet alleen vanwege online verkoop. Mensen zoeken ook veel op het internet. Dan komen ze bij ons in de winkel met het idee dat ze een bepaald product nodig hebben. Vaak blijkt tijdens een gesprek dat ze eigenlijk een heel ander product nodig hebben dan ze vooraf denken.

Na de hectische tijd met de perikelen bij DA is Feenstra weer in rustiger vaarwater gekomen. Bij de overkoepelende organisatie lijkt alles weer op orde. Tijd voor nieuwe plannen dus. “Buiten www.bewustwinkelen.nl hebben we ook het assortiment uitgebreid. Nieuw is het sportvoedingmerk Born. Dat levert sportdrankjes, maar ook bijvoorbeeld producten die na een sportactiviteit het herstel bevorderen. Verder breiden we in het najaar het luxe assortiment verder uit.”

De drogist van tegenwoordig is niet meer te vergelijken met die van vroeger, weet André. “Mijn oma was nog zo’n echte dropjesdrogist, met puntzakken achter de toonbank waarin de producten werden verkocht. Hoe dat eruit zag, kun je nu alleen nog zien in het Openluchtmuseum in Arnhem denk ik. Tegenwoordig verkoopt een drogist veel meer. En dat heeft ook wel weer zijn charme.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500