Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Vinkjes’ geven IJsselheem slechte plek op lijst inspectie

Geplaatst op: 8 juli 2016

Bestuurder Helene Wüst aan de kop van een tafel in de Meente. Tekst en foto: Enrico Kolk

Verbaasd zijn ze, bij IJsselheem. Toen de inspectie deze week een lijst openbaar maakte met zorginstellingen waar intensief vervolgtoezicht plaatsvindt, bleek IJsselheem daarop te staan. “We hadden geen idee dat we erop stonden”, zegt bestuurder Helene Wüst.

Wüst is, naar eigen zeggen, heel laat geïnformeerd. “Dit zagen we echt niet aankomen. In juni 2015 is de inspectie 150 willekeurige instellingen gaan volgen. Ze zijn bij de Meente geweest en kwamen daarna met een rapport met veel verbeterpunten. Toen zijn we met de inspectie gaan spreken en hebben we gezegd: ‘hier herkennen we ons niet in’.”

Op 22 maart van dit jaar kwam de inspectie opnieuw langs, voor een vervolgbezoek. “Toen kregen we een goed rapport. Daar zaten nog wel een aantal verbeteringen in, maar die heb je altijd. De taak van de inspectie is natuurlijk ook om dingen aan te wijzen die mogelijk risicovol kunnen zijn. Een voorbeeld daarvan is dat we de medicijnkastjes moesten afsluiten met sleutels. Dat deden we natuurlijk al, maar we schreven niet alles op. En we moesten meer opschrijven over de cliënten in de dossiers. Ze willen zien dat alles goed geborgd is.”

Door het eerste rapport over de Meente kwam het hele concern IJsselheem (14 locaties) op de lijst van de inspectie te staan. “Het tweede rapport is daarin niet meegenomen, de peildatum was een week daarvoor. ‘Peildatum is peildatum’, zeiden ze. We kregen maandagavond een mail dat we in categorie één zaten. Dat betekent dat er nog een onverwacht bezoek en een gesprek met de bestuurder komt.”

Het personeel reageerde dan ook aangeslagen toen de lijst dinsdagavond openbaar werd. “Ze hebben zo hard gewerkt en een heel goed rapport gekregen, waar het harde werken ook aan bijgedragen heeft. En dan zo onverwachts op de lijst. Dat gaf wel een shock.”

Niet minder voor de bewoners van de Meente, die het opnamen voor hun verzorgers.  “Gisteren waren hier journalisten, een meneer zei toen: ‘Kom niet aan onze zusters’. Hij schoot helemaal in de verdediging. Een mevrouw merkte op: ‘De zusters lezen onze wensen van onze ogen af, ze kennen ons’.”

Geen zorgen dus, voor IJsselheem. Ondanks de, in de ogen van Wüst onterechte, plek op de ‘lijst van elf’. “Bij ons is de kwaliteit op orde. En we hebben de locaties meteen opengegooid. Wil iemand kijken hoe het er hier aan toe gaat? Dat kan, we regelen zo een rondleiding. Niet door mij, maar iemand van de werkvloer. Het gaat niet om het vinken, maar om het ervaren.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500