Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Welk woord overtreft ‘frabbe’

Geplaatst op: 11 juli 2016

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 september vindt in Genemuiden weer het streektaalfestival ‘Eikoerei’ plaats. Net als twee jaar geleden begint dit festival op vrijdagavond 16 september met een grote streektaalavond. In 2014 werd tijdens de streektaalavond  ‘Veralderierd’ tot het mooiste Gællemuniger woord gekozen. Ook dit jaar zal een dergelijke verkiezing weer deel uitmaken van het programma. Dit keer zal worden gezocht naar een speciaal soort woorden, namelijk woorden waarmee een persoon met een bepaalde eigenschap of eigenaardigheid wordt aangeduid.

Het ABN kent talloze van deze woorden, denk aan: krent = zuinig iemand, feeks = lastige, nijdige vrouw,  doerak = ondeugd, bengel enz.

Maar ook het Gællemunigers kent er heel wat. Een feeks is in het Gællemunigers bijvoorbeeld een frabbe. En  tijdens de zoektocht naar het mooiste Gællemuniger woord in 2014 kwamen er 60 van dit soort typisch Gællemuniger woorden binnen, zoals ‘baiereer’ = bazig figuur, ‘koorakke’ = vrouw die altijd op pad is en ‘verniemelingien’= ondeugend kind.

De binnengekomen woorden van twee jaar geleden vormen al een mooi begin van de lijst. En deze zomer wordt de bevolking van Genemuiden opgeroepen om meer van dit soort typisch Gællemuniger ‘mens’-woorden in te sturen. De organisatie checkt dan of ze niet toch in de grote driedelige Van Dale staan en stelt er een lijst van samen. Uit die lijst zal dan tijdens Eikoerei het mooiste Gællemuniger ‘mens-woord’ worden gekozen.

Inzendingen kunnen, mét een omschrijving van de betekenis, tot eind juli worden gemaild naar j.bakker-rietman@zonnet.nl of door de brievenbus worden gegooid op Stuivenbergstraat 5 in Genemuiden.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500