Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De drie R’s gelden 38 jaar later nog steeds

Geplaatst op: 13 juli 2016

Feest met taart... Foto's Joke Veldman

Peuterspeelzaal De Regenboog viert woensdag dat ze tien jaar op de huidige locatie zitten. Ook Jannie Naberman ontbreekt op die feestelijke dag natuurlijk niet. Zij was 38 jaar geleden ook al bij de start van de peuterspeelzaal betrokken. Veel veranderde in al die jaren. “Alleen de drie R’s zijn altijd gebleven en die zijn ook nog steeds heel belangrijk”, glimlacht ze.

De Regenboog ontstond eind jaren zeventig binnen de hervormde scholen, vertelt Naberman, die de eerste groepen met Jet Roetman leidde. “Er ontstond steeds meer behoefte aan een peuterspeelzaal. Bij de start hadden we meteen twee groepen en achttien kinderen. Binnen no-time groeiden we door naar zes groepen. We zijn begonnen in de oude kleuterschool van ’t Fort. Daarna zouden we een plekje krijgen binnen het Hervormd Centrum dat in aanbouw was. Voor de tussentijd bood meester Harms ons een plekje aan in de Maarten Lutherschool.”

In het Hervormd Centrum en ook in de garfkamer van de Hervormde Kerk bleek de ruimte uiteindelijk niet optimaal. “Toen de Ichthus school verhuisde naar de voormalige Calvijnschool konden wij deze locatie betrekken. En die is nog steeds geweldig. We hebben hier alle ruimte, een speellokaal, een groot plein en mooie lokalen. Sinds we hier zitten zijn we ook aangesloten bij Stichting Kinderdagverblijven Zwartewaterland.”

Als Naberman terugkijkt op 38 jaar Regenboog ziet ze veel veranderingen. “In het begin waren we echt een speelzaal. Nog steeds is spelen natuurlijk belangrijk, maar we bereiden kinderen nu ook voor op de basisschool. Er is ontzettend veel bij komen kijken. We volgens veel cursussen om bij te blijven.  ‘Zoveel heren, zoveel wetten’, zeggen we wel eens. Regelgeving verandert voortdurend. Maar dit is nog steeds een heel leuk vak. Omgaan met kinderen is prachtig, maar ook het contact met de ouders. Veel van hen heb ik vroeger als kind ook meegemaakt.”

Ooit had De Regenboog 98 peuters en zes groepen, nu zijn er nog vier groepen. “Meer ouders kiezen voor kinderopvang en er zijn meer peuterspeelzalen. Maar we zijn nog steeds een levendige peuterspeelzalen met kinderen van alle gezindten. Dat vind ik heel leuk. Belangrijk vind ik dat kinderen echt kind kunnen zijn. Ze moeten nog lang genoeg naar school. Natuurlijk brengen wij kinderen dingen bij, maar een zekere vrijheid is er ook. Al moet een kind wel leren dat er regels zijn.”

Die regels waren woensdagochtend even wat soepeler. De kinderen konden op de laatste dag van het seizoen en bij het 10-jarig jubileum lekker spelen, eten en drinken en leuke spelletjes doen. En daarna is het tijd voor vakantie. Ook voor Jannie Naberman. “Hoe leuk dit vak ook is…maar naar vakantie kijk je natuurlijk ook altijd uit.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500