Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gaellemuun…(de folly)

Geplaatst op: 15 juli 2016

Gaellemuun heeft een folly. In het groene boekje zoek je het woord tevergeefs. Het staat voor dwaasheid (Engels: fool). Een niet-conventioneel gebouw, ongeschikt voor huisvesting, beschrijft wikipedia. Sinds 2002 staat hij (of is het een zij?) bij de vier appartementen aan de Vossestaart. Ongetwijfeld zal de ‘dwaasheid’ bekostigd zijn uit de grondprijs van het geheel, evenals de langste loopbrug van Gaellemuun over de vijver in de voortuin van de bewoners. Je kunt er heerlijk schuilen met je viervoeter als je aan gort dreigt te regenen en het Lokhuussien niet meer kunt halen. Valt zo’n folly onder kunst?

Onlangs stond er een sjofele oude baas bij de folly met een enorme rugzak, waar onmiskenbaar ook een tentje in huisde. Zulke figuren moet je aanschieten, want die hebben wat te vertellen. Hij wandelde op het Jabikspaad en was op weg naar Compostella. Net terug van een voetreis naar Rome tekende hij nu voor Santiago. Ik heb mijn bewondering uitgesproken én mijn afgunst, want mijn vlees is ook gewillig, maar mijn geest is zwak, alle logistieke problemen overdenkend die je op het pad kunt tegenkomen, zeker zonder tentje. Ik liet de wandelaar de petroleum-kelders zien, want die loop je anders zomaar voorbij. Onder Provo langs ging hij aan d’overkant zijns weegs en nam met een brede armzwaai afscheid.

Gaellemuun heeft best aardige figuratieve kunst, vergeleken met de onooglijke non-figuratieve totempalen die je elders in den lande tegenkomt. Geef mij maar een groep paarden zoals bij de Meente, brons in beeld, gemaakt door de beeldhouwer Frank Letterie. Hij is de vader van Martine, een bekend kinderboekenschrijfster die over haar voorgeslacht vanaf 1600 een prachtig boek voor volwassenen schreef: ‘De genen van mijn vader’.

Sinds het recente ontstaan van de Pokémon Go-gekte zit er ook een virtueel beestje in de folly. Zo krijg je onze pubers, ze staan er vaak te zwaaien met hun smartphones, de paden op, de lanen in!

Gerrit van Houwelingen

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “Gaellemuun…(de folly)

  1. Jan schreef:

    Goed verwoord Gerrit .Dit is beter te begrijpen dan jouw vorige Epistels.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500