Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 oktober 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Eikoerei kiest met tent voor zekerheid

Geplaatst op: 18 juli 2016

Streektaalfestival Eikoerei kiest voor de derde editie voor een grote tent op het Havenplein. “Twee keer zat het weer niet mee, daarom gaan we nu voor zekerheid”, zegt Sander Brouwer, die namens SCEG aan de organisatie werkt. In de tent is een optreden van Gé Reinders met de muzikanten van Hasselts Fanfare ongetwijfeld een van de hoogtepunten.

Eikoerei wisselt de laatste jaren stuivertje met Genemusiment. De ene derde zaterdag van september is het Genemusiment, de andere Eikoerei. De potentie van het evenement bleek al twee keer, maar het weer zat tegen. Met een tent op het Havenplein staan bezoekers nu op zeker droog. “In de tent vinden de muziekoptredens plaats en de plaatselijke horeca zorgt voor een mooi culinair aanbod. Om 17.00 uur treedt Gé Reinders op, bekend van het nummer Bloasmuziek. Maar ook daarvoor een daarna zijn er prachtige optredens, onder meer van Juust dat voor de gelegenheid ook een soulset speelt.”

De organisatie kiest daarnaast voor een compacter parcours. Twee jaar terug waren er activiteiten in het hele centrum van Genemuiden. Naast het Havenplein is er veel te doen in het Historisch Centrum en in ’t Olde Staduus. “Het Staduus richten we in als filmzaal en er zijn theatervoorstellingen. Op het bordes vindt iets bijzonders plaats: onder leiding van Oversticht kunnen bezoekers daar archeologische opgravingen verrichten.”

Wie meer wil weten over archeologie kan ook terecht in het Historisch Centrum. Daar geeft Jos van Dalfsen een aantal lezingen over dat onderwerp. Ook zijn er exposities over ’t Diep (het centrale thema van het evenement), het Zwartemeer en de biezenvelden. Bovendien houdt HCG een voorwerpenquiz. De medewerkers organiseren ook de kinderspelen op het Havenplein. Ook in de kerken (koren en Zingend naar de Zondag) en De Meente (muziek en film) zijn weer volop activiteiten tijdens Eikoerei. De Vijf Gebroeders vaart met verhalenvertellers naar de biezenvelden.

Bijzonder wordt ongetwijfeld de opening. Leden van DEK zwemmen zaterdagmiddag namelijk de binnenhaven in. Eikoerei is overigens ook al op vrijdagavond. Voormalig Tweede Kamerlid Arie Slob (nu directeur Historisch Centrum Overijssel) opent dan de avond, waarna er onder meer een taalspel op de agenda staan.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500