Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Op weg naar Via Gladiola (3)

Geplaatst op: 19 juli 2016

De blauwe kerktoren van Elst

De kop is er af, de eerste hindernis is genomen. Ik moet je heerlijk bekennen dat het niet mee viel, het overbruggen van de eerste 40 kilometers van de honderdste Nijmeegse vierdaagse zijn mij zwaar tegen gevallen dit jaar.

Met een vroege start om vijf uur begon de dag in ieder geval goed, de dag van Elst is traditie getrouw de eerste mars dag en het parcours hiervan is goed te nemen. Na de start op de Wedren en het nemen van de Waalbrug was ook voor ons de vierdaagse echt begonnen. Onder goede weersomstandigheden, een aangename temperatuur en geen neerslag van betekenis legden wij de eerste kilometers af.

Het leek of er niets veranderd was, in alle vroegte waren we weer getuige van de grote mensen massa die ons enthousiast uitzwaaiden en onderweg zorgden voor veel muzikaal spektakel. De Nijmeegse studenten die schijnbaar ook nu weer geen bed gezien hadden waren de eerste toeschouwers die ons deze dag zouden gaan vergezellen. De eerste doorgangsplaats was Lent, nog niet al te druk maar maar toch was alles weer uit de kast gehaald om ons wandelaars te vermaken. Na Lent volgde Bemmel, het Zwitserse muziek korps was ook dit jaar weer vertegenwoordigd. Oké het moet je smaak zijn maar een vrolijk deuntje in de vroege ochtend, was voor velen een welkome afleiding.

De eerste mars dag wordt ook wel blauwe dinsdag genoemd, in Elst was dit ook goed te zien. Niet alleen de toeschouwers waren in het blauw uitgedost maar zelfs de plaatselijke kerk was voorzien van blauwe uithangsels, iets wat ik in Genemuiden nog niet zo gauw zie gebeuren. Blauwe drankjes, blauwe snoepjes en heel veel blauwe ballonnen en vlaggetjes bepaalden het straatbeeld.
Na Elst gingen we op weg naar Valburg, een niet al te grote plaats die we dan ook snel achter ons lieten. Slijk-Ewijk was de volgende doorkomst, de temperatuur begon al aardig op te lopen wat in de nabijheid goed te zien was. De zonnecrème fabrikanten hebben deze dag in ieder geval goede zaken gedaan.

Het eind traject liep via Oosterhout en de dijk langs de Waal weer richting Nijmegen, om vervolgens te eindigen op de Wedren. Het was een flinke warme trip in ieder geval, mijn gevoel zegt dan ook dat er best wel eens veel wandelaars uit gaan vallen op deze toch wel tropische dag. We zullen het zien morgen, de organisatie heeft in ieder geval besloten dat wij een half uur eerder mogen starten.

Met vriendelijke wandelgroet,

Helmich Lubberts

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500