Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 augustus 2019
Agenda
Nightstore (tijdelijk)

‘De grijze vloot vaart nog’

Geplaatst op: 20 juli 2016

Daar gaan ze. Tekst en foto's : Joke Veldman

Harm en Harmke Rietman waren deze week bezig op hun boot ‘JoMarWi ‘ de afkorting van de eerste letters van hun drie kinderen John  Marion en Willien. Ze prepareerden zich op zes weken op het water. Onder een bak koffie in de kajuit kwamen de verhalen los…

Harm vaart al vanaf zijn 14e jaar. Daarna in militaire dienst koos hij voor de vaart en duikersschool. Daarna werd hij schipper bij de Marechaussee bij pascontrole.

Vervolgens trouwde hij met Harmke en het schippers echtpaar ging de Rijnvaart op, hun eerste huis was dus het schip. Wegens omstandigheden moest Harmke drie maanden aan de wal. Toen is Harm in de baggerwerken gegaan als schipper om wat vaker thuis te kunnen zijn.  Hij is in totaal dertig jaar schipper op de grote vaart geweest. Zijn werkzaamheden veranderden in die tijd en nu varen ze al weer dertig jaar voor hun plezier op de JoMarWi. Het is hun tweede boot en dat zal het ook wel blijven.

Drie maanden per jaar zitten ze op het water, maar nu dus alleen op de Nederlandse wateren en het liefst richting Groningen, Friesland en Drenthe.

“Ze hebben het altijd wel over stuurman, maar Harmke is een op en top stuurvrouw”, zegt Harm. Zij heeft meestal wel het roer in handen en dan kan Harm andere werkzaamheden doen, tenminste dat zegt hij dan, maar het gebeurt ook wel dat hij even heerlijk een tukkie doet. Met Harmke aan het roer kan dat best, vindt hij.

Ooit was hij erg ziek en toen heeft Harmke zonder pardon de motor gestart, de touwen losgegooid en is richting Genemuiden gevaren. Daar bijna aangekomen de kinderen gebeld en die hebben geholpen met aanmeren en Harm heeft twee weken in het ziekenhuis gelegen. Echt top zo’n schippersvrouw !

Tegenwoordig vaart alleen ‘de grote grijze vloot nog’, zegt Harm. De gepensioneerde mensen hebben geen haast en kunnen weken soms maanden op het water zijn. De jeugd heeft meestal een week of drie vakantie en zoekt maar meteen de zon op in het buitenland zodat ze weten dat ze mooi weer hebben. Zodoende wordt ‘de grote grijze vloot op het water steeds groter’.

En zo varen ze rustig en genietend van plekkie naar plekkie.  In de avond wordt het ‘logboek’ bij gehouden, iedere dag 1 bladzijde over de belevenissen van die dag… in totaal zijn dat nu maar liefst dertig schriften in die dertig jaar geworden, erg leuk om even een blik in te werpen.

Harm en Harmke zijn inmiddels uitgevaren en ze werden uitgezwaaid door de kinderen en een paar kleinkinderen.
Ze hadden er zin in. De boot verkopen is er voorlopig niet bij. “Nee hoor, hij brengt toch niks meer op, maar voor ons in hij GOUD waard”, aldus Harm.

Gepubliceerd door Joke Veldman

One thought on “‘De grijze vloot vaart nog’

  1. Gerrit van Houwelingen schreef:

    Opnieuw een prachtige reportage!

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500