Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Klooster werkt naar corso toe

Geplaatst op: 8 augustus 2016

Foto Jan van Kleef

Langzaam maar uiterst zeker werkt Sint Jansklooster toe naar het Bloemencorso Sint Jansklooster. Op vrijdag 19 augustus trekken twaalf dahliareuzen door de straten van het dorp. Ze vormen samen het grootste verlichte bloemencorso van de wereld. Vermoedelijk werken tweeduizend mensen mee aan deze kunstzinnige stoet. Omroep Max maakt daarvan een ruime samenvatting.

Zelf aanwezig zijn is de beste manier om onder de indruk te geraken van dit spektakel. Twaalf corsogroepen strijden om de ereprijs voor de mooiste corsowagen. Met de bouw wordt al begonnen in het vroege voorjaar. Bijna elke groep heeft een grote tent waarin de wagen afgebouwd wordt. Daarnaast kweken de meeste groepen zelf dahlia’s voor de wagens. Het aanbrengen van de dahlia’s gebeurt in de laatste, hectische dagen direct voor het corso. De bloemen blijven immers maar een paar dagen goed. Per groep kunnen er dan wel een paar honderd mensen meewerken om de monsterklus te klaren.

Het corso is een samenspel tussen competitie en saamhorigheid. En het organiseren van het evenement, het bouwen van de wagens en het kweken van de dahlia’s is allemaal vrijwilligerswerk. Het corso bestaat sinds 1948 en heeft een rijke geschiedenis, vol folklore en sterke verhalen. Volgens dorpelingen is het evenement verslavend. Jong en oud kan niet onder meewerken uit, maar wil dat ook niet. De sfeer blijft jaarlijks uniek.

Bouwers en ontwerpers van de wagens krijgen het corso met de paplepel ingegoten. In een sympathieke competitie gaan ze jaarlijks met elkaar de strijd aan. Vlak voor het avondcorso volgt een emotioneel moment: de prijsuitreiking. De jury doet namelijk zijn werk al tijdens het middagcorso.

Ook dit jaar begint dat corso om 14.00 uur. Het verlichte corso glijdt vanaf 20.30 uur door de straten. Op zaterdag 19 augustus is het corsofestival. Dan kunnen liefhebbers de wagens nog eens op hun gemak en van heel dichtbij bekijken.

Kijk voor alle informatie op www.corsoklooster.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500