Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Centraal Opvanghok voor postduiven

Geplaatst op: 12 augustus 2016

Wat doe je als je nog geen vakantiewerk mag doen? Kimberley van der Linde besloot een Centraal opvanghok voor postduiven te openen. En daar heeft ze het ondertussen flink druk mee. En het werk is nog leuker dan pakweg vakken vullen of bollen rapen ook. “Postduiven is sowieso al een hobby en nu help ik nog mensen ook door hun duiven terug te bezorgen”, vertelt Kimberley.

Ze is twaalf jaar, gaat naar het tweede jaar van het Agnieten College en doet vrijwilligerswerk bij De Schans. Een centje bijverdienen mag op deze leeftijd immers nog niet, maar als initiatiefneemster van het opvanghok komt er nu toch wat geld binnen. “Mensen waarbij een duif is komen aanvliegen kunnen die bij ons brengen”, legt Kimberley uit. “Vooral duivenhouders vinden dat prettig. Die hebben liever geen vreemde duiven in hun hok. Vervolgens melden wij aan de duivenbond welke duiven bij ons zijn binnengekomen en een dag later krijgen wij dan een lijst met eigenaren. Die kunnen de duiven bij ons afhalen voor een vergoeding van vijf euro.”

Het inbrenghok staat aan het Kleine Lageland. Achter de woning verblijven de duiven. “Wij hebben een houthandel in Steenwijk en maken de hokjes zelf”, vertelt moeder Vivian. Dat bedrijf is zelfs gespecialiseerd in allerlei houten materialen die duivenhouders nodig hebben. Zelfs over de grenzen is er interesse in die producten. “We hadden eerst een paar hokjes, maar hebben er snel wat bijgemaakt. Er is nu volop ruimte. En de duiven hebben een goed verzorgd hok. Mijn man en Kimberley zijn zelf al jarenlang druk met de duivensport.”

De opvang is een week geopend en dagelijks komen er wel een paar duiven binnen. Op de lijst die Vivian laat zien staan eigenaren uit heel Nederland, zelfs één uit België. Wie niet reageert, kan nog een telefoontje uit Zwartsluis verwachten. Het ‘vakantiewerk’ is behoorlijk intensief. Het blijft ook niet bij de vakantieperiode, zegt Kimberley. “Er zijn nog vijf vluchten in de duivensport. Daarna blijven de duiven in principe bij de eigenaren en zullen er dus weinig meer kwijtraken. Het seizoen begint vervolgens in april weer.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500