Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De wereld is veranderd

Geplaatst op: 17 augustus 2016

Ineens doemen de mannen met korte broeken en merkwaardige hoofddeksels op in het straatbeeld. Een volle pont met fietsers. De zomer barst voorbij half augustus ineens los en meteen ziet de wereld er anders uit. Een chagrijnige tronie verandert in een glimlach. Ook in Genemuiden.

Wie zegt dat Genemuiden geen toeristen trekt, moet woensdagmiddag even naar het Havenplein gaan. Auto’s rijden op en af en als mensen uitstappen, maken ze meteen duidelijk dat ze geen Genemuidenaren zijn. Een vrouw loert bij enkele geparkeerde wagens naar binnen. Ze zoekt naar parkeerkaartjes. “Het is hier vrij parkeren hoor…”, zegt iemand anders en de vrouw kijkt alsof ze zojuist iets heel merkwaardigs heeft gehoord. Je zult maar uit de Randstad komen en horen dat je hier vrij kunt parkeren.

Bij Readshop Genemuiden staan opvallend veel mensen in tijdschriften te bladeren. Blijkbaar op zoek naar wat leesvoer in de tent, caravan of op de boot. Zonder uitzondering zijn ze zomers gekleed. Geef ze ook eens ongelijk: na weken van temperaturen onder de 20 graden en regenbuien is de lucht plotseling blauw gekleurd. Geen wonder dat het terras bij Gert Jan vol zit. Eindelijk is het weer voor een ijsje.

Op de Westerkaai staat een lange rij geparkeerde auto’s. Of die allemaal voor het winkelbestand van Genemuiden komen, lijkt onzeker. Vermoedelijk hebben veel bootjesbezitters hun auto verruild voor een middagje op het water. Ook al zo’n bezigheid die de afgelopen weken nauwelijks aangenaam was te noemen. Dan is watersport plotseling een dure hobby. Ligplaats, verzekering, onderhoud…Wie kortom met dit weer nog niet op het water zit, moet vermoedelijk werken.

Voor de pont staan vooral fietsers. Mannen op leeftijd met iets te modieuze hoedjes en vrouwen met zonnebrillen in de haren. Soms lichtelijk gegeneerd kijkend naar manlief. Zeker als hij besluit dat zijn overhemd best uit kan. Met fietsen in een hemd is ook niets mis immers. “Hoe ver is het fietsen naar Giethoorn?”, vraagt een van de overhemdlozen. “Goed te doen…”, antwoord ik, in de wetenschap dat het in Giethoorn vermoedelijk ook druk is. Volken uit alle delen van de wereld klonteren er vermoedelijk samen.

Aan het einde van de Veerweg sla ik traditiegetrouw linksaf. Naar het Land Veno. Daar is het ook druk. 99 procent van het dorp en veel volk van buiten werkt daar aan de laatste voorbereidingen op het Bloemencorso Sint Jansklooster. De Ichthus School hobbelt er vermoedelijk ook weer rond. De fietstoeristen zijn hier ook massaal gearriveerd. Als ze verstandig zijn maken ze vrijdag het corso ook nog mee.

De weersvoorspellingen zijn ondertussen niet verkeerd. Tot in het weekeinde blijven de temperaturen ver boven de 20 graden. De zomer is sterk verlaat tot wasdom gekomen. Voorlopig krijg je de glimlachen niet van de gezichten af.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500