Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 november 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Christian Kroes kampioen exterieur met Beatrix 4

Geplaatst op: 20 augustus 2016

Tekst en foto: Teunie Rijfkogel

Vandaag heeft Christian Kroes het kampioenschap exterieur veroverd met zijn kalf Beatrix 4 op de kalver- en pinkenkeuring van kalveropfokclub Hasselt e.o. De keuring werd gehouden in samenwerking met de Oogstdag op het Kampereiland en trok veel bezoekers.

Bij de kalver- en pinkenkeuring kan er gestreden worden voor drie kampioenschappen: voorbrengen, toilet en exterieur. Bij voorbrengen gaat het erom dat de deelnemer het kalf of pink zo goed mogelijk begeleidt. Het is belangrijk dat het dier goed meeloopt en netjes opgesteld wordt voor de jury. Bij toilet wordt beoordeeld of het dier netjes geschoren is en of het mooi schoon is. Tot slot is er exterieur. Hierbij gaat het om de bouw van het dier. Zit het dier functioneel goed in elkaar en heeft ze goede benen, dan kan ze op een hoge score rekenen. Degene die aan het eind van de dag het meeste aantal punten heeft overal alle onderdelen mag zich tot slot algemeen kampioen noemen.

Christian Kroes uit Genemuiden doet al zo’n zes jaar mee met de kalver- en pinkenkeuring. Dit jaar had hij zowel een kalf als pink meegenomen. Christian: “Met mijn pink Gerda 485 heb ik ook al aan de keuring in Oldebroek meegedaan. Met haar behaalde ik het reserve kampioenschap toilet, maar dat gaat hier niet lukken,” zegt hij als hij uit de keuringsring komt. Aan de voorbereiding kan het echter niet gelegen hebben. Hier heeft hij heel wat uren ingestoken. “De afgelopen weken heb ik beide dieren bijna elke dag gewassen, zodat ze goed schoon werden. Ook loop ik al maanden met ze aan het touw, zodat ze netjes meelopen.”

Maar hoe krijg je zo’n kalf nu mooi wit? Wat is het geheim? “Ha,” zegt Christian, “paardenshampoo! Dat wil heel goed.” Ook gebruiken we een spray, zodat ze mooi gaan glimmen. Als je ze vaak wast van tevoren, dan worden ze steeds witter.” Helaas voor hem werd zijn gepoets ditmaal niet beloond en zijn dieren wilden ook niet zo goed meelopen als hij had gehoopt. Wel wist hij met zijn kalf Beatrix 4 het kampioenschap exterieur binnen te halen, waar hij heel blij mee is. Christian, van harte gefeliciteerd!

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500