Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Almira van Tiel beweegt langzaam in een andere richting

Geplaatst op: 27 augustus 2016

Almira van Tiel wil met Mixmove de automatische piloot voor zijn en nieuwe richtingen in blijven slaan. Ontspannen is daarbij belangrijker dan inspannen. Dat betekent onder meer dat ze nog meer aandacht geeft aan yoga en andere vormen van bewegen waarin ‘ontspanning’ en ‘ontstressen’ centraal staan. “Ik vind het leuk dat ik mensen iets mee kan geven”, zegt Van Tiel op de zolder van ’t Olde Staduus.

Daar zit ze sinds de heropening van het pand. MixMove bestaat sinds 2010, maar Almira geeft al sinds 1992 lessen in dans en beweging. Een heel leven zo langzamerhand. “Dan is het belangrijk dat je de passie houdt en niet alleen op basis van routine werkt. Je moet zin blijven houden in nieuwe dingen. Langzaam ontwikkelt Mixmove zich een wat andere richting op. Ergens gebeurt dat ook op een natuurlijke manier, want de vraag verandert ook.”

Ze geeft een voorbeeld. “Ik merk dat veel mensen behoefte hebben aan beweging, zonder dat ze helemaal bezweet de deur uitgaan. Het gaat ze meer om gezond zijn dan om het sporten zelf. Een uur op en neer springen op harde muziek, past daar niet bij. Eerst vond ik dat wel lastig, omdat ik zelf juist wél zo’n type ben. Aan de andere kant merk ik dat ik de laatste wel heel veel voldoening haal uit die ‘rustige’ lessen, waarbij je bewust bezig bent hoe je beweegt en wat dat met je doet.”

Dat heeft vermoedelijk alles te maken met de instelling van Almira. Zij mag mensen graag adviezen geven over de manier van bewegen, zithoudingen, voeding en ademhaling. “Dat pas ook wel in deze tijd waarin veel mensen bewust bezig zijn met gezond leven. En dan draait het niet alleen om bewegen. In de toekomst wil ik daarom ook meer workshops en totaalpakketten aanbieden, bij wijze van spreken inclusief massage en voedingsadvies. Ik denk dat daaraan veel behoefte is.”

Bovendien ziet ze de belangstelling voor yoga sterk toenemen. “Die term had altijd een beetje een lading, mensen associëren het nog wel eens als zweverig. Dat stempel verdwijnt steeds meer. Yoga past heel goed bij gezond en bewust leven. Je leert bijvoorbeeld veel over ademhaling en die heeft veel effect op hoe je je voelt. Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat mensen van yoga meer afvallen dan van aerobics. En pas op: yoga heeft het beeld van lekker rustig op een matje liggen, maar het is keihard werken!”

Mensen die eenmaal beginnen aan yoga, stoppen er niet meer mee. Almira ziet daarom veel toekomst weggelegd voor deze bewegingsvorm. “Mensen vinden ontspannen net zo belangrijk als inspannen. Maar ze willen wel het gevoel hebben dat ze wat hebben gedaan. Yoga is daarbij perfect. En iedereen kan het. Soms denken mensen dat je heel lenig, soepel en sterk moet zijn voor deze bewegingsvorm, maar dat is zeker niet nodig. Je wordt wél leniger, soepeler en sterker van yoga trouwens. Voor wie wat intensiever bezig wil zijn, geef ik ook anti stress lessen. Hierin wisselen de inspannings en ontspannings momenten elkaar af. De inspanningsmomenten zijn gericht op conditie uithoudingsvermogen en kracht, je helemaal geven is het motto en je leert hoe dat voelt in je lichaam. Daarna een ontspanningsmoment om de spanning van je spieren los te laten. Dit is vaak het lastige voor mensen, loslaten zodat je lichaam echt even kan ontspannen en opladen voor het volgende blok. Het mooie van deze les is dat je gaat herkennen of je lichaam aan het werk is of aan het ontspannen is, en dat je dit ook doorzet in je dagelijks leven.”

Mensen bewuster maken van het belang van beweging, is een de belangrijkste doelen van MixMove. “Als je nu investeert in bewegen en gezondheid, investeer je in feite ook in later. Je krijgt minder mankementen en voelt je lichamelijk en geestelijk beter. Ik wijs mensen graag op het belang daarvan. Zonder dat ze aan een prestatiesport hoeven te doen. Het gaat niet om ‘moeten’ of beter willen zijn, maar om gezondheid en prettig in je lichaam zitten. Er is geen eindleeftijd om aan beweging te beginnen, ook geen voorwaarde qua omvang, lenigheid of wat dan ook. Juist als jij denkt dat dit niets meer voor jou is, is het goed om de stap te zetten naar wat voor vorm van beweging ook , zoek iets wat bij je past ! En wandelen kunnen we allemaal, strek je daarbij voor de tijd nog even lekker uit en na de tijd, zodat ook je boven lichaam aanbod komt. Ook zijn mensen welkom bij de ‘fit ouder’ les van MixMove waarin je diversiteit van beweging en gezelligheid krijgt.

Almira kijkt graag breed. Ze houdt het niet bij beweging alleen. “Ik ben bezig met het ontwikkelen van een app waarmee mensen die zich alleen of eenzaam voelen afspraken met anderen kunnen maken. Als Pietje boerenkool aan het maken is, kan hij dat in die app melden. Anderen schuiven dan wellicht bij hem aan tafel. Samen eten is leuker dan alleen, lijkt mij. Op die manier raken mensen met elkaar in contact. Naast het samen eten komen er ook andere activiteiten aan bod, allemaal gericht op het samen iets kunnen doen. Op zo’n manier wordt het leven leuker en dat heeft ook invloed op je gezondheid. Met Mixmove wil ik dus breder kijken dan puur bewegen alleen. Ik werk bijvoorbeeld ook al twee jaar met producten voor de binnen- en buitenkant van de mens. Daarbij geef ik advies voor bijvoorbeeld het reinigen van de darmen, afvallen, maar ook over jezelf fitter, energieker en mooier voelen.”

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “Almira van Tiel beweegt langzaam in een andere richting

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500