Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veel enthousiasme over kerst op het Havenplein

Geplaatst op: 2 september 2016

De vier dagen voor kerst moet het Havenplein een sfeervol centrum van Genemuiden zijn waar het gevoel van saamhorigheid rondwaart. Met een samenzang van het Ere zij God als slotstuk. Dat is het gezamenlijk idee van een groeiende groep initiatiefnemers die werken aan Komt Allen Tezamen. Donderdagavond presenteerden zij elkaar hun plannen in ’t Olde Staduus en daar ontstond onder elkaar gelijk al veel enthousiasme.

Herdenken was een belangrijk woord voor de aanwezigen. “Mensen zijn rond het overlijden van een dierbare vaak heel close. Ondanks het verdriet is er een heel warm gevoel van samen zijn. Dat vind je later moeilijk terug, terwijl er wel behoefte aan is”, vertellen de eerste initiatiefnemers over de aanleiding tot een eerste gesprek dat ze in mei hadden. Al snel kwamen er plannen op tafel.  “Ook verenigingen en organisaties hebben heel positief gereageerd. Veel mensen vinden dat er rond de kerst meer te doen moet zijn in Genemuiden. Ze hebben bovendien behoefte aan dat gevoel van saamhorigheid. Daarom moeten het dagen zijn waar iedere Genemuidenaar zich thuis voelt. Of ze nou wel of niet kerkelijk zijn.”

Een aantal ingrediënten heeft de organisatie-in-oprichting wel in het hoofd: een ijsbaan waar overdag de schooljeugd en ’s avonds volwassenen terecht kunnen, houten huisjes zoals die op de Duitse kerstmarkten ook te vinden zijn en samenzang met activiteiten er omheen. Ook voor de schooljeugd moet zich er thuis voelen. “En het zou mooi zijn als de kerstboom van het ponton in de binnenhaven naar het Havenplein verhuist. Tijdens de presentatie kwamen mensen ook met veel ideeën. We gaan nu kijken wat haalbaar is en komen zo snel mogelijk met meer gedetailleerde plannen. Ook kijken we op wat voor manier we kunnen samenwerken met organisaties en kerken. Afstemming is natuurlijk heel belangrijk.”

De betrokkenen beseffen dat de tijd krap is en dat ze bovendien veel hulp van Genemuidenaren nodig hebben. “Maar als het lukt, kunnen het mooie en bijzondere dagen worden. Gezellig, sfeervol en ingetogen. Het zou prachtig zijn als we straks na vier geslaagden dagen met een vol Havenplein het Ere zij God kunnen zingen.”

De groep spreekt volgende week verder over alle plannen en wil daarna zo snel mogelijk de aanwezigen van donderdagavond verder informeren. Organisaties, verenigingen of mensen die ook willen helpen, kunnen zich uiteraard nog steeds melden. Dat kan bij sigridbeens@hotmail.com

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500