Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Jentje de Haan: een leven tussen de boeken

Geplaatst op: 7 september 2016

Jentje de Haan zit zo ongeveer haar hele leven al tussen de boeken. Eerst hielp ze wanneer ze maar kon mee in de boekwinkel van haar ouders in Staphorst en ondertussen runt ze al 23 jaar haar eigen Boekhandel Nijstad. “We zijn begonnen in een klein winkeltje aan de Nijstad. Puur om te proberen of het iets kon worden. Binnen de kortste keren was die zaak veel te klein”, diept ze de geschiedenis van de winkel op.

Van de Nijstad verhuisde de boekhandel vervolgens naar het pand waarin nu de Zeeman is. “Dat was ook een huurpand en later konden we onze huidige winkel kopen. Daarin zat toen nog een babywinkel. We hebben het hele pand aangepakt en konden daarna deze winkel openen. Zelf woon ik er boven”, vertelt Jentje.

En dus gaat haar leven tussen de boeken verder. Ze weet niet beter. “Mijn ouders zijn dertig jaar geleden een christelijke boekhandel in Staphorst begonnen. Als ik uit school kwam, ging ik meteen helpen. Dat deed ik ook liever dan klusjes voor mijn moeder. Ik vond het leuk om in de winkel te staan en bovendien was ik een echte lezer”, vertelt Jentje. Een toekomst in de boekhandel leek daarom vanzelfsprekend. “Maar samen met je ouders een zaak runnen is niet handig. Een vertegenwoordiger wees ons toen op de mogelijkheid om een tweede winkel te beginnen. Dat was het Ei van Columbus.”

Dat Ei van Columbus bleek in Genemuiden te liggen. “We probeerden het eerst in een kleine winkel en bleken meteen een gat in de markt te vullen. Klanten komen niet alleen uit Genemuiden, maar ook uit Grafhorst, IJsselmuiden, Sint Jansklooster en Zwartsluis en Hasselt. Vaak zijn ze verrast door de grootte van de winkel. De erkenningscode voor de boekhandel als eerste vestiging is hier in Genemuiden, terwijl de goederen in Staphorst aankomen. Die winkel is dus het filiaal. We zijn ook aangesloten bij een christelijke en reguliere groothandel. Voor alle boeken kun je hier terecht. Kinderboeken en theologische boeken lopen bijvoorbeeld heel goed. En daarnaast hebben we een groot assortiment aan andere artikelen.”

Toch heeft Jentje een voorliefde voor de boeken. Nog steeds verslindt ze zelf ook veel boeken. “Je moet ook bij blijven, vind ik. Daarom lees ik ook veel kranten en tijdschriften waarin aandacht wordt besteed aan boeken. Je moet weten wat er speelt. Maar buiten dat vind ik lezen nog steeds heerlijk. Mijn favoriete boek? Die van Austin denk ik. Dat zijn mooie romans waarbij het christelijke aspect een duidelijke rol speelt.”

In 23 jaar Boekhandel de Nijstad is er het nodige in de branche veranderd. Uiteraard de opkomst van het internet en de verregaande automatisering. Bovendien lijkt het boek steeds meer uit de gratie. “De christelijke boekenwereld heeft daar nog wat minder last van dan de reguliere boekenhandel. Toch merken zeker onze collega’s in de grotere steden de teruggang wel. Elders valt het mee. ‘Wat moet je nou in Genemuiden, daar lezen ze niet’, hoorde ik in het begin wel eens. Maar Genemuidenaren zijn juist echte lezers. Ik voel me hier ook daarom helemaal op mijn plek.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500