Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Het verhaal achter de uil

Geplaatst op: 10 september 2016

Foto's Pieter Polman

Helmich van Dijk leidde bezoekers tijdens Open Monumentendag rond over de begraafplaats aan de Blokhuisweg. Ook hier viel het aantal bezoekers tegen. Van Dijk vertelde onder meer over het lijkenhuisje en over de plekken waar mensen vroeger kwamen te liggen.

Ook ging hij in op het opvallende ornament van een uil bij de ingang. De uil gold al in het oude Egypte en Indië als dodenvogel. Voor de Grieken was de uil het attribuut van de godin Pallas Athene en daarmee het symbool van haar wijsheid. De christelijke betekenis werd, omdat de uil een nachtdier is, een symbool van degenen die de duisternis liefhebben (ongelovigen, ketters en wereldwijzen) of, omdat de uil kan zien in de duisternis, een symbool van de gelouterde ziel.

Na het verhaal op de begraafplaats nam Van Dijk zijn bezoekers mee naar de Hoek. Daar legde hij oude gebruiken uit rond het overlijden van een dierbare. Vroeger, soms nog steeds, hingen mensen bijvoorbeeld een wit laken voor het raam.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500