Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Iepekraesien mooiste Genemuider mensenwoord

Geplaatst op: 16 september 2016

Foto's Erik Eenkhoorn

Iepekraesien (klein mensje) is het mooiste Genemuider mensenwoord. Dat hebben de aanwezigen bij de opening van Eikoerei in het Hervormd Centrum bepaald. Zij konden kiezen uit vijf woorden die eerder de meeste stemmen kregen van Genemuidenaren. Voor de verkiezing waren eerder maar liefst 230 echte Genemuider woorden binnengekomen, vertelde Jannie Bakker vrijdagavond.

Zij gaf na de verkiezing een oorkonde met daarop het winnende woord aan wethouder Gerrit Knol. “Wij vragen van vluchtelingen om zo snel mogelijk Nederlands te spreken zodat ze zo snel mogelijk meedoen. Dan mogen wij vragen dat ze op het stadhuis ook met de mensen kunnen communiceren. En daar hoort dialect bij”, aldus Bakker. Knol was dat eigenlijk met haar eens en volgens hem wordt in het college ook veel dialect gesproken. Knol kende veel uitdrukkingen die vrijdag voorbijkwamen. “Weinig mensen weten het vermoedelijk, maar mijn vader is in Genemuiden geboren. Van mijn opa heb ik dus veel geleerd.”

Eikoerei werd vrijdag geopend door Arie Slob. De voormalig leider van de ChristenUnie is tegenwoordig directeur van het Historisch Centrum Overijssel en de IJsselacademie. Hij is een warm pleitbezorger van het Nedersaksisch, zei hij vrijdag. Na de opening waren er onder meer een grote Genemuider taalquiz, een optreden van Jan Last en Wout Bekendam en verhalen van bijvoorbeeld Riek van der Wulp. En natuurlijk kwamen er veel schitterende woorden voorbij, zoals frabbe, pierekerd, smiesterd, bleerbalg en doedel.

De avond is een opmaat naar de zaterdag. Vanaf 14.00 uur is er op verschillende plaatsen in Genemuiden van alles te doen. Hoogtepunt is een optreden van Ge Reinders met Hasselts Fanfare. Kijk voor het complete programma op www.sceggenemuiden.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500