Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
31 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bibliotheek nog steeds in zwaar weer

Geplaatst op: 26 september 2016

Bibliotheek Zwartewaterland bezuinigt dit jaar voor bijna 55.000 euro op de collectie. Zonder die ‘draconische maatregel’ stevende de organisatie op een faillissement af. Dat meldt het bestuur in een stuk aan de gemeenteraad. Die wordt donderdag bijgepraat over de huidige stand van zaken bij de bibliotheek. Het bestuur roept ook ‘met klem’ op om niet verder te bezuinigen omdat anders de toekomst van de voorziening op het spel staat.

Volgens afspraak zou de gemeente de subsidie volgend jaar verder terugschroeven naar 365.000 euro. Volgens de bibliotheek is met 409.000 euro echter de absolute bodem bereikt. Alleen daarmee kan worden gewerkt aan een gezonde toekomst voor de voorziening met vestigingen in Genemuiden, Hasselt en Zwartewaterland. Zonder de besparing op de collectie (normaal gesproken is de investering twee keer zo hoog) zou de bibliotheek dit jaar met een negatief saldo van 84.500 euro draaien.

De bibliotheek voerde de afgelopen jaren al flinke bezuinigingen door. Die op het personele bestand waren daarbij het meest pijnlijk, volgens het bestuur. Dat wijst erop dat in 2015 medewerkers nog 170,5 uur in de week werken, terwijl dat volgend jaar nog maar 98 uur is. Een mogelijke samenwerking met de bibliotheken van Staphorst of Steenwijkerland is niet van de grond gekomen. Staphorst hecht aan de zelfstandigheid en Steenwijkerland denkt na over hoe de toekomst eruit ziet.

Belangrijk is ook nog de geplande verhuizing van de vestiging in Zwartsluis. De bibliotheek wil graag naar de Sluuspoort, maar daarvoor is eerst een oplossing nodig voor het huidige onderkomen. Volgens het bestuur lopen de onderhandelingen nog, maar zijn de ‘vorderingen onvoldoende’.

Het bestuur doet in de rapportage nog een suggestie. “Voor 80.000 euro extra heeft Zwartewaterland de eerste contributievrije bibliotheek van Nederland”, klinkt het. Alle Zwartewaterlanders kunnen dan gebruikmaken van de bibliotheek. Momenteel doet dat nog 27 procent van de bevolking.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500