Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
31 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bokbiertocht in Zwartsluis

Geplaatst op: 26 september 2016

Na de succesvolle eerste editie en de nog drukkere lentevariant staat op 14 oktober opnieuw de Bokkentocht op de kalender. Bierdrinkers kunnen dit jaar zelfs acht locaties in Zwartsluis aandoen voor een bokbiertje én een hapje. “We gaan voor driehonderd deelnemers…”, zegt Thijs Postma van De Sluus namens de organisatie.

Wie een blik op de temperatuurmeters werpt, heeft zijn gedachten vermoedelijk nog niet direct bij bokbier. Toch is het herfst en korten de dagen in rap tempo aan. Over een paar weken ziet de wereld er ongetwijfeld heel anders uit. “We beginnen weer om 17.00 uur bij De Burgemeester. Tot 18.30 uur vertrekken weer twee boten van Bonsink Yachtpainters naar ’t Kraantje. Andere nieuwe deelnemers vergelijken bij editie één zijn Hotel Zwartewater en Het Notenhuijs”, vertelt Postma.

De bierdrinkers krijgen zoveel mogelijk andere biertjes voorgezet. “In De Sluus heb ik bijvoorbeeld Sexy Motherbocker van een brouwerij uit Nijmegen”, glimlacht Postma, zelf ook liefhebber van bokbieren. “Mijn favoriet is die van Amstel. Dat is sowieso het meest populaire bokbier, vermoedelijk omdat deze soepel en goed doordrinkbaar is. Maar ook andere merken komen met prima bieren op de markt. Dat zijn in tegenstelling tot veel speciaal bieren vooral Nederlandse producten.”

De biermarkt is toch al enorm veranderd. Nog maar een paar jaar geleden ging de keuze vooral tussen de kratten van de grote Nederlandse biermarkten, nu heeft elke supermarkt al een groot aanbod aan bijzondere brouwsels. “Bokbier heeft zeker aan die populariteit bijgedragen”, denkt Postma.

Hij vindt het bijzonder dat de Sluziger horeca weer nauw samenwerkt. Andere dorpen hebben moeite om zo’n evenement te organiseren, maar in Zwartsluis is de samenwerking uitstekend. “Wij hebben ook een mooi rondje in het dorp én horeca voor iedereen. Van jong tot oud. Ook rond de Winterfair werken we weer samen. Zwartsluis Culinair staat bijvoorbeeld weer op het programma.”

Maar eerst is het nog tijd voor de Bokkentocht. Liefhebbers kunnen zich aanmelden via desluus@hotmail.com. En een blik op de aanmeldingen verraadt dat de bierdrinkers weer uit de hele regio komen. “Hasselt, Sint Jansklooster, Meppel, Genemuiden, Zwolle…”, somt Postma enkele plaatsnamen op. “Veel voor mij nieuwe namen. Hartstikke mooi. Dat zijn allemaal mensen die de horeca in Zwartsluis gaan ontdekken.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500