Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bibliotheek zou wel gratis willen zijn

Geplaatst op: 29 september 2016

Het is maar een klein nootje van het bibliotheekbestuur. Toch willen ze er even een signaal mee afgeven. In een document zette het bestuur uiteen hoe zij aan de bezuinigingen willen voldoen. Tegelijkertijd doen ze aan het eind van het document toch nog even een voorstel. “Voor 80.000 euro extra per jaar heeft Zwartewaterland de eerste contributievrije bibliotheek”, rekent ze voor.

“Misschien een weinig realistische droom maar wellicht toch ook iets om eens met de benen op tafel over na te denken…”, schrijft het bestuur in de rapportage. De 80.000 euro zou bovenop de aangevraagde subsidie van 409.500 euro voor 2017. Die is wel realistisch, meent Harrie Rietman bij een rondetafelbijeenkomst met de gemeenteraad. “409.500 daar gaan we voor. Misschien haalt iemand die kritisch kijkt er nog wel 3.000 euro uit, maar dan heb ik nog wel wat puntjes die optimistischer begroot zouden kunnen worden.”

Feit is dat de bibliotheek de bibliotheek niet meer is. “Niet meer die suffe, duffe leeszaal”, merkt wethouder Gerrit Knol op. “We gaan van schatkamer naar werkplaats: de bibliotheek als hart van de samenleving.” In Zwartsluis moet dat duidelijk zichtbaar worden met de verhuizing van de bibliotheek naar de Sluuspoort. Volgens de wethouder staat die te popelen: “Daar is een aantal huurders vertrokken, dus ze hebben leegstand. Opvulling is belangrijk.”

De huidige locatie, in het Kulturhus, is nog niet verkocht, maar gesprekken daarover zijn gaande. “Dat gaat ons niet snel genoeg”, spiegelt Harrie Rietman de raad voor. “Dat moet dus nog tot een oplossing komen.” Daarbij komt weer geld bij, en dat kan de bibliotheek wel gebruiken.

Met een subsidie van 18,22 euro per inwoner behoort de bibliotheek in Zwartewaterland tot de drie minst gesubsidieerde bibliotheken van Overijssel. “En daarvoor worden dan drie volwaardige vestigingen in stand gehouden.” En dat lukt maar ternauwernood. In 2016 nam het bestuur de ‘draconische’ maatregel om de collectie- en mediakosten eenmalig te halveren om een faillissement te voorkomen.

Alle zeilen daarom bij in het nieuwe jaar. Volgens het bestuur is de bodem bereikt. “We verzoeken daarom het gemeentebestuur met klem voor 2017 in te stemmen met het gevraagde subsidie van 409.500 euro. Alleen dan kan gewerkt worden aan een toekomstbestendige bibliotheek in Zwartewaterland.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500