Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

IJsselheem niet langer op de ‘zwarte lijst’

Geplaatst op: 29 september 2016

IJsselheem, met De Meente als onderdeel, staat niet langer op de zwarte lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In juli kwam de organisatie in het nieuws toen de inspectie constateerde dat onder meer de registratie en opslag van medicijnen niet in orde was.

Nieuw onderzoek van de Inspectie leidt nu tot een ander oordeel. En eigenlijk lag dat oordeel al klaar voordat de zwarte lijst naar buiten kwam. “Oneerlijk en onrechtvaardig”, klonk het daarom donderdagochtend in het Kamper Margaretha, waar IJsselheem bekendmaakte dat het van de lijst is afgevoerd. De boosheid is nog steeds groot. “Vooral op staatssecretaris Van Rijn. Ik nodig hem van harte uit om met me mee te lopen”, aldus een boze medewerker Henrieke de Vries.

Ze sliep slecht toen het nieuws in juli naar buiten kwam. “We werken ons hier allemaal helemaal de pleuris en dan kom je zo in het nieuws”, sprak De Vries duidelijke taal. “Ik ben vooral boos op de politiek en staatssecretaris Van Rijn. Natuurlijk maken wij hier fouten en is het goed dat je getoetst wordt, maar waarom moet dat op deze manier naar buiten? Ik heb het gevoel dat ik sindsdien op eieren loop. Je bent bang om fouten te maken. Er is veel onrust ontstaan door deze lijst.”

En dat is ook waar bestuurder Helene Wust boos om is. “Het is goed dat er een Inspectie is die kijkt naar de kwaliteit van de zorg, maar het hanteren van een zwarte lijst is niet goed. Onze organisatie en onze medewerkers zijn veroordeeld, terwijl het ging om administratieve verbeterpunten. Wij zijn blij dat we van de lijst af zijn, maar zijn nog steeds fel tegen een lijst”, aldus Wust, die ook bij de politiek aan de bel trekt maar nog bitter weinig reacties krijgt. “Ik heb staatssecretaris Van Rijn al vier keer uitgenodigd, maar krijg geen antwoord. Ook van politieke partijen hoor ik weinig. Die zijn al bang om uitspraken te doen met het oog op de verkiezingen.”

Herman Diender van de Cliëntenraad kan er ook niet bij dat IJsselheem ‘gestigmatiseerd’ is. “In april hebben we gesprekken gevoerd met de Inspectie en die verliepen positief. Dan ben je in juli ineens landelijk nieuws, terwijl toen eigenlijk al duidelijk was dat IJsselheem het prima doet. Dat is ontzettend zuur. Ik ben er veel op aangesproken. Natuurlijk gaan er dingen mis bij IJsselheem, maar 95 procent gaat wel goed.”

Henrieke de Vries blijft zich er over opwinden. “Je kiest voor de zorg met je hart. Ik zit hier nu te praten omdat dit een heel belangrijk onderwerp is, maar het gaat wel ten koste van de tijd die ik aan cliënten kan besteden. Allemaal door die lijst. We werken keihard, maar worden afgestraft op basis van regeltjes. Je eigen gezonde verstand gebruiken is bijna niet meer mogelijk.”

Als het aan IJsselheem ligt, is het laatste woord nog niet over de kwestie gesproken. Maar een platform vinden is niet makkelijk, merken ze. “Toen we op de zwarte lijst kwamen, spraken we met 24 journalisten. Nu zijn we er vanaf en zitten er hier twee…”, merkte communicatiemedewerker Marlies Mestrom op over de geringe interesse van de media. En van de staatssecretaris voorlopig taal noch teken. “Het is toch te gek dat je Hugo Borst nodig hebt om dit onderwerp aan te kaarten?”, klonk het. De sportjournalist en columnist beschrijft regelmatig de wantoestanden in de zorginstelling van zijn moeder.

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “IJsselheem niet langer op de ‘zwarte lijst’

  1. Hilda penninkhof schreef:

    Ik ben het helemaal eens met Henrieke zelf werk.in Zwolle.waar je je ziel en zaligheid inlegt met heel.je hart zorg je voor deze mensen een kwetsbare groep.en dan wordt je zo weggecijferd.en dan al.die regels je wordt er helemaal.gek van.we zouden voor een regelarme zorg gaan.nou dat is in de praktijk toch wel anders. Er komen steeds meer regels.bij.maar we gaan Er voor en we zorgen het liefde voor deze groep.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500