Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Archief hervormde gemeente naar HCO

Geplaatst op: 30 september 2016

Een werkgroep die onderzoek heeft gedaan naar het archief van de Hervormde Gemeente Genemuiden geeft woensdag een presentatie. Dat gebeurt tijdens een lezing in het Hervormd Centrum die voor iedereen toegankelijk is. Het archief verhuist van Genemuiden naar het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.

De Hervormde Gemeente Genemuiden heeft een geschiedenis van eeuwen. Toen in het jaar 1275 de bisschop een officiële kerkgemeenschap toestond begon de kerkgeschiedenis van de plaatselijke gemeente. Stormen, branden. krijsgewoel, herbouwen, nieuwbouw, er is veel over te vertellen. Gelukkig is er ook veel gedocumenteerd over de geschiedenis van de Hervormde Gemeente. Oude en unieke documenten als foto’s, notulen, handgeschreven brieven, lijsten, er is veel bewaard gebleven.

Een werkgroep van vrijwilligers heeft het kerkelijk archief verzameld, geselecteerd en opnieuw geordend en georganiseerd. Om het rijke en kostbare archief te beschermen tegen o.a. luchtvochtigheid, inbraak en brandveiligheid wordt het overgebracht naar het professionele archief van het H.C.O. ( Historisch Centrum Overijsel in Zwolle). Waar het goed zal worden bewaard maar waar het ook eigendom blijft van de Hervormde Gemeente en gedeeltelijk openbaar is.
De werkgroep die dit archiefwerk heeft uitgevoerd geeft een boeiende presentatie over het archiefwerk met unieke kijkjes, wetenswaardigheden en anekdotes. De presentatie begint om 20.30 uur in het Hervormd centrum. Presentatie wordt verzorgd door o.a. Andres Post en duurt ongeveer een uur. Voorafgaand aan deze presentatie wordt de gemeenteavond van de Hervormde Gemeente Genemuiden gehouden. De gemeenteavond, van 19.30 tot 20.30 uur, is alleen toegankelijk voor gemeenteleden van de Hervormde Gemeente. De presentatie over het archief, die 20.30 uur begint, is toegankelijk voor alle belangstellenden.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500