Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Jubilerende RegioOndernemers overleefden crisis

Geplaatst op: 21 oktober 2016

Reind Breman tijdens zijn presentatie over het ‘Bremanisme’ op de ‘thuisbasis’

“Jongelui”, spreekt Reind Breman de Woord en Daad RegioOndernemers aan, die ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan bij elkaar zijn. “En ik mag dat zeggen, want ik behoor tot een generatie waar er niet meer zoveel van zijn.” Het zet de toon voor zijn bijdrage aan de jubileumavond. Breman, als ervaren ondernemer, geeft ondernemers tips om ondernemer te kunnen blijven.

Allereerst doet hij uit de doeken hoe de financiële crisis ooit kon ontstaan. “We hebben in de jaren ’90 een dubbele omzet gehad. Totdat we ineens vastliepen in de schulden. Ik heb toen gezegd dat het wel tien jaar zou duren voordat we uit de recessie zijn. En nu hebben we twee keer zoveel schulden als in 2008.”

En zo blijft het een beetje ‘scharrelen’, volgens de doorgewinterde ondernemer. Hoewel Genemuiden er bekaaid vanaf kwam: “Er is hier bijna niemand ontslagen door de crisis. Je ziet het winkelbestand hier groeien en bloeien.” Toch heeft hij ook een waarschuwing voor de ondernemers. “Zorg dat je niet te hard groeit.”

Hij wijst hen op de Bijbelse manier van ondernemen: “Als je zeven schepen hebt mag je er eentje wegsturen naar een onbekende bestemming, want die zou weleens niet terug kunnen komen. Je mag dus voor 15 procent risico nemen.”

Breman, door voorzitter Bernhard Koster omschreven als de ‘patriarch van Genemuiden’, spreekt het aanwezige Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf persoonlijk aan: “Als je wilt scoren, SGP-er, moet je zorgen dat dividend voor belasting komt. Als wij onze winst uitkeren aan het personeel, moeten we daar eerst vennootschapsbelasting over betalen. En over die winstuitkering moet ook nog weer belasting betaald worden. Doe er wat aan, en het geld krijg je toch wel, want hier wordt genoeg verdiend.”

In Den Haag is sowieso werk aan de winkel, meldt Dijkgraaf. “Daar gaat men pas nadenken over een nieuwe crisis als die voor de deur staat. De overheid moet bezuinigen als het goed gaat, en uitgeven als het slecht gaat.”

In Genemuiden werkt dat blijkbaar al zo: “Bij de voorbereidingen van een stap is men in gedachten al met de volgende stap bezig. Daardoor zijn ook redelijk veel bedrijven tamelijk ongeschonden de crisis doorgekomen”, prijst burgemeester Bilder de ondernemers. Hij stipte het doel van de RegioOndernemers aan met de Talmoed: “Wie één mens redt, heeft de hele wereld gered.”

De ondernemers brachten in tien jaar heel wat geld bij elkaar. 449.936,30 euro haalden ze in totaal op voor de diverse projecten. Rina Molenaar van Woord en Daad spreekt haar dankbaarheid daarvoor uit. “Jullie zijn een trouwe, consistente groep. Dat typeert Genemuiden.”

Het delen van de overvloed is daar, volgens Bilder, met de ‘christelijke paplepel’ ingegoten.  “Wie niet delen kan, kan ook niet vermenigvuldigen”, omschrijft voorzitter Bernhard Koster al bij de opening van de avond. “Het is een groot voorrecht dat we delen mogen.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500