Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Tienermoeder (column Martine Nanninga)

Geplaatst op: 5 november 2016

Ondertussen ga ik richting de 30. Nee, nee, wacht.. eind 20 klinkt beter! Er zijn nog best veel mensen die mij nog vragen stellen over het hele tienermoederding. Verward staren, of als wildvreemde vragen hoe oud ik ben en of ze allemaal van dezelfde vader zijn.. dat doen sommigen ook. Ik vind het niet erg om er over te praten, dus bij deze een paar antwoorden..

Of ik schrok? Duh! Ik was 16, ik schrok al als mijn beltegoed het weekend niet haalde.. Mijn wereldje stond echt even compleet stil.

Wat dacht je toen je er achter kwam? Nee!! Deze test doet het niet! Een andere proberen. Oké, nog een andere! 5 testen verder bleek dat de krengen prima hun werk deden. Ik dacht verder niet veel meer dan dat ik iemand nodig had die zei: ‘Nee joh, die twee streepjes betekenen dat je niet zwanger bent. Neem nog een drankje! Fijn weekend.’ Maar ik kon diegene ik nergens vinden ;p

Studie afgemaakt? Nope, ik was puber, voor mij was dat het grootste voordeel van het hele drama. Stoppen met school. Of dat slim was is natuurlijk een ander verhaal.

Je moest vast snel volwassen worden? Ik geloof niet dat dat is gelukt 😉 Maar het gaat wel ineens allemaal om andere dingen. Ik moest babykleertjes en babyuitzet kopen, luiers, voeding.. Als je een kindje krijgt leer je binnen 9 maand ineens met geld omgaan. Stappen is dan inderdaad zonde van het geld.( niet dat ik dat ooit zou toegeven. Voor het geval mijn vader mee leest;)) Ik veruilde de stapnachten voor gebroken nachten met een baby. Geloof me die gebroken nachten zijn een stuk minder makkelijk uit te houden zonder een drankje en muziek!

Schaamde je je ervoor? Nee, ik heb me niet echt geschaamd. Het duurde even voor ik had geaccepteerd, maar toen ik echt een behoorlijke zwangere buik kreeg was ik zelfs wel trots op mijn buik. Ongemakkelijk waren sommige dingen wel. De eerste keer bij de verloskundige.. vreselijk ongemakkelijk moment! Doodeng ook, want na die eerste echo moet je het wel geloven.

Heb je last gehad van roddels? Het was leuker geweest als sommige mensen hadden gevraagd hoe het ging in plaats van dom weg staren en fluisteren. Maar echt last heb ik er niet van gehad. Ik ben wel benieuwd wie de roddels de wereld in bracht moet ik zeggen. En sommigen hadden wel iets meer hun best kunnen doen om het ook echt achter mijn rug om te doen. Zwanger maakt je niet doof voor diegene die dat nog niet wisten 😉

Wat heb je nou echt gemist? Ik had graag een studie gedaan. Het liefst was ik naar het buitenland gegaan. Ontdekken wat er allemaal nog meer is dan dit koude kikker landje.

Wat doe je nu anders dan bij de oudste? Volgens mij was ik wat strenger. Ik was heel consequent, de oudste luistert bij ons ook het best 😉 kan ook karakter zijn natuurlijk. Maar ik ben per kind wat losser geworden.

Als je het over kon doen? Zou ik het allemaal weer doen. Alleen dan zeker een paar jaar later!

Hoe is het om te bevallen als tiener? Net zo erg als een volwassen vrouw. Fucking pijnlijk.

Heb je meer begeleiding nodig als je zo jong ouders wordt? Iedere ouder doet maar wat toch? ongeacht hoe oud diegene is. Ik zijn relaxed gebleven. Werkte prima. Ik heb één keer een opmerking gehad. ‘Och je bent nog zo jong, dat kun jij net weten.’ Even een tip, als je ruzie met mij wilt moet je dat zeggen. Ik kan diegene nog steeds niet uitstaan..;)

Zag je op tegen de bevalling? Nee, ik heb geen zwangerschap cursus gevolgd o.i.d. Ik zag wel wat er ging gebeuren. En daarbij 15 dagen overlopen… Ik kreeg gewoon zin in de bevalling. (bij wijze van spreken dan)

Vind je het leuk om jong moeder te zijn? Ja! Te jong is wat overdreven natuurlijk, maar het heeft echt goed uitgepakt. Ze zijn zo leuk! En het hele cliché klopt wel. Je krijgt er echt veel voor terug! af en toe dan en op hun tijd. Maar ach, hoort er allemaal bij!

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500