Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Mantelzorgcomplimenten voor Dragt en Altena

Geplaatst op: 10 november 2016

Circa driehonderd Zwartewaterlanders ontvangen dit jaar weer een mantelzorgcompliment. Dat is een dank voor de ondersteuning van partners, familieleden, buren of vrienden die hulp nodig hebben. Wethouder Knol reikte donderdagmiddag in De Schans de eerste zes complimenten uit. Ook Egbert Altena en mevrouw Dragt uit Genemuiden kregen die dankbetuiging.

De uitreiking gebeurde tijdens een mantelzorgbijeenkomst. Regelmatig komen mantelzorgers uit de drie kernen van Zwartewaterland bij elkaar. Dan praten ze over hun situatie, maar zijn ze vooral even uit die dagelijkse praktijk. Want het grootste gevaar van verlenen van mantelzorg is overbelasting, zei wethouder Knol. “Een op de zeven mensen heeft daarmee te maken. Ik vergelijk het met een elastiek. Mensen trekken daar voortdurend aan en op een gegeven moment is de rek eruit.”

Mantelzorgers kiezen ook niet voor hun situatie, aldus Knol. “Veel mensen helpen op vrijwillige basis mee aan ondersteuning van mensen. Denk aan het inrichten van een woning voor vluchtelingen of aan wegwerken van taalachterstand. Jullie maken die keuze niet, jullie hebben geen keuze. Als een partner ziek wordt, moet je er zijn.”

Maar makkelijk is dat lang niet altijd. Vandaar dat de gemeente deze mensen wil ondersteunen. Dat gebeurt onder meer met bijeenkomsten waarbij de gedachten even kunnen worden verzet. In De Schans was er bijvoorbeeld een optreden van een countryband en onder begeleiding van Alette Jansen maakten de aanwezigen ook zelf muziek.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500