Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Van Raalte tevreden ondanks ‘pittig begin’

Geplaatst op: 11 november 2016

Trainer Jan van Raalte is tevreden over de plek waar Sportclub Genemuiden na elf wedstrijden staat. Dat zei hij woensdagavond in het Genemuiden Actueel Sportcafé. “Uit spelen we gelijk tegen de ploegen die bovenin meedraaien en thuis winnen we bijna alles. Toch vind ik dat we nog niet de baas in het veld zijn en de fitheid van de ploeg moet omhoog”, aldus Van Raalte.

Zelf heeft hij een ‘pittig begin’ achter de rug, meldde hij onlangs tijdens gesprekken met de technische commissie. “Er zat nauwelijks rust tussen het slot bij Staphorst en het begin bij Genemuiden. Ik heb het zeker naar mijn zin, maar een eerlijke vergelijking kun je nog niet maken. Na vier jaar Staphorst kende ik iedereen bij de club en dat moet bij Genemuiden nog komen. Dat heeft ook een beetje te maken met de extreem goede nazomer. Iedereen zat nog in groepjes op het terras buiten, pas de laatste weken zit de kantine vol.”

Over de samenwerking binnen de selectie is Van Raalte enthousiast. “Ik vorm een goede combinatie met Marc Hegeman. Die voelt heel goed aan wat er speelt binnen een groep en heeft een ander karakter dan ik. Ik heb ook een ambitieuze groep aangetroffen, die wel weinig vertrouwen had. Bij elke tegenslag sloeg de twijfel toe. De belastbaarheid van de jongens moet ook omhoog. We trainen nu te vaak met een kleine ploeg. Ook door de krappe selectie natuurlijk. Dat laatste wisten we van tevoren, dus daar moet je niet over piepen. En er zijn ook voordelen: de jonge jongens krijgen nu veel meer kansen dan in een selectie van twintig man.”

En die kansen zijn ook nodig met het oog op de toekomst, weet Van Raalte. “Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te weten dat binnen twee jaar een aantal jongens gaat stoppen. Als je beleid is dat je maximaal zeven buitenlanders wilt, moet het van eigen jongens komen. In de wetenschap dat die niet direct het niveau van de huidige spelers hebben. Maar talent is er zeker. Ik kijk wat dat betreft ook niet naar leeftijd. Als een jongen van zeventien goed genoeg is, speelt hij gewoon.” Aan de andere kant zal Genemuiden de echte topspelers moeten zien te behouden. De gesprekken met Omar Kavak zijn bijvoorbeeld begonnen. “Ook daarvoor hoef je niet gestudeerd te hebben: Kavak is een hele goede speler die bij Genemuiden past.”

Dat soort jongens blijft vermoedelijk eerder als Sportclub een stap omhoog kan zetten. En die mogelijkheden zijn er ook, vindt Van Raalte. “Je moet tot de winterstop in ieder geval bij blijven en daarna wordt duidelijk wat er mogelijk is. De verschillen in de Hoofdklasse B zijn zoals altijd klein. Na onze overwinning op Oranje Nassau, dacht ik dat die ploeg weinig punten zou pakken. Later winnen ze van DOVO, wat ik de beste ploeg vind waar we tot dusver tegen hebben gespeeld. Dat zegt genoeg. Het komt op eenheid aan. Met een hecht collectief kun je zomaar promoveren. En aan de andere kant: zijn we niet vanaf de eerste minuut scherp, dan zijn we ook maar een doorsnee ploeg.”

De gesprekken over zijn eigen toekomst moeten nog serieus beginnen. “We hebben natuurlijk gesproken over onze ervaringen in de eerste periode. Daarin heb ik gezegd dat ik het begin pittig vond. Maar ook dat ik niet iemand ben die voor één jaar naar een club komt. Ik hou van opbouwen. Ambitieus ben ik ook. Ik ben niet naar Genemuiden gekomen om lekker een paar jaar in de hoofdklasse te spelen.”

De wedstrijd van zaterdag tegen AZSV is wat dat betreft misschien wel een graadmeter. Vorig jaar ging Sportclub op het slechte en kleine veld in de Achterhoek vrij kansloos onderuit. Opnieuw zal Genemuiden niet okselfris aan de start verschijnen. Van der Kolk ligt er vermoedelijk tot de winterstop uit en ook Danny Menting ontbreekt nog. “Die heeft uit bij Urk een vervelende blessure opgelopen. Bij elk balcontact voelt hij een scherpe pijn. Zelf heb ik diezelfde blessure ook gehad. Vermoedelijk is die niet ernstig, maar dat wordt voor de zekerheid toch nog een keer in het ziekenhuis bekeken.”

Met de blessures voorin lijkt de komst van nieuwe spelers niet overbodig. Voor de competitie sprak Genemuiden nog met een extra verdediger (die op het allerlaatste moment afbelde), en momenteel zijn de pijlen gericht op een aanvaller. Van Raalte sluit een ‘winteraankoop’ niet uit.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500